Damen med hatten bliver æresmedlem

Den ene af de to formand for handelstandsforeningen 'Vores Kalundborg', Brian Sønder Andersen, overrækker Ditte Schwartzbach en buket blomster i forbindelse med, at hun bliver gjort til æresmedlem af foreningen. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Onsdag formiddag blev Ditte Schwartzbach - damen med hatten - gjort til æresmedlem af handelstandforeningen ’Vores Kalundborg’ for mange års tro tjeneste. Hun vidste dog ikke, at hun skulle udnævnes til æresmedlem, da hun begav sig af sted mod Kalundborg Havnepark en solskinsdag i marts.

Det var en bevæget Ditte Schwartzbach, der modtog både smukke blomster og et meget fint smykke, nemlig ’Dronninge-smykket’, som guldsmed Glenn Swärd selv havde lavet specielt til Ditte Schwartzbach. Smykket er i øvrigt mage til det smykke, som H.M. Dronning Margrethe 2. af Danmark modtog i forbindelse med sit besøg i Kalundborg i 2017, deraf navnet. 

Angiveligt var anledningen for Ditte Schwartzbachs besøg i havneparken onsdag formiddag, at hun skulle overrække nogle legater fra Købmand Christian Nielsen Borris-Jørgensen og hustru Johanne Borris-Jørgensens mindelegat til nogle borgere, men i virkeligheden handlede denne formiddag om Ditte Schwartzbach – damen med hatten. Hun blev nemlig gjort til æresmedlem for ’Vores Kalundborg’. Ditte Schwartzbach er kendt af mange i Kalundborg, bl.a. for det store arbejde, hun har gjort for byen igennem mange år, bl.a. da hun var formand for handelsstandsforeningen for en del år siden. Hun er altid nydeligt klædt iført en af de mange hatte, som kendetegner den nu lidt ældre dame, og i dag var ingen undtagelse. Men man skal ikke tage fejl - bag det nydelige ydre, gemmer der sig en dame med humor, stædighed og gåpåmod. En dame, der ikke går af vejen for at samle skrald i gågaden eller irettesætte en butiksejer, hvis facaden ikke ser ordentlig ud. For hun holder meget af Kalundborg.

Kasserer i handelstandsforeningen ’Vores Kalundborg’, Peter Westergaard, lagde ud med at fortælle et par praktiske ting om fonden og legaterne. Otte personer har søgt, og de seks af dem opfylder kravene til at søge legatet, og er dermed tildelt en portion penge. Købmand Christian Nielsen Borris-Jørgensen og hustru Johanne Borris-Jørgensens mindelegat skal nedlægges, og derfor skal de sidste penge gives væk i form af legater til personer, der opfylder kriterierne for at søge legatet. Man har imidlertid fundet ud af, at der er flere penge i fonden, end først antaget, og derfor laver man nu endnu en ansøgningsrunde, hvor man atter kan ansøge om at komme i betragtning til et legat. Legatets formål er at støtte forhenværende købmænd, samt enker eller døtre efter personer, som i mindst 10 år har drevet næringsvirksomhed i Kalundborg købstad, fortrinsvis inden for manufakturhandel.

Efterfølgende holdte tidligere formand for Vores Kalundborg, Henrik Petersson, en kort tale til Ditte Schwartzbach, hvor han bl.a. takkede hende for mange års engagement i Kalundborg.

”Du har altid været en stor og vigtig del af Kalundborg. Altid klar med en hånd, og deltaget i meget, og det skal du have tak for. Dengang jeg indtrådte i foreningen var det en anden tid. En tid, hvor der ikke var tomme butikker i gaden, hvor ejerne af burtikkerne var lokale, og hvor der var stor deltagelse i de forskellige ting, herunder Esbern Snares festen. I dag er der tomme butikslokaler, og butikkerne har en stor udfordring med nethandel og ejere, der bor et helt andet sted i landet.  Men du har været med på hele turen, og har været en stor støtte, og derfor er det os en ære at udnævne dig til æresmedlem af Vores Kalundborg,” sagde Henrik Petersson bl.a. i sin tale.

Ditte Schwartzbach modtog rørt det fine Dronninge-smykke og en buket blomster, og takkede handelstandsforeningen for den store ære: ”Mange tak. Det har været en rejse. Sommetider har det været hårdt, andre tider vidunderligt. Jeg ved, at jeg kan være rapkæftet til tider, men jeg har gjort det hele for byen. Nu er jeg en gammel tøs, men så længe jeg kan kravle, vil jeg interessere mig for byen. Tak skal I have. Jeg vil bære det smukke smykke med stolthed”

I øvrigt blev forsamlingsforbuddet i henhold til COVID-19 overholdt til punkt og prikke. Peter Westergaard havde forinden det aftalte møde i havneparken onsdag formiddag, kontaktet politiet, der havde givet grønt lys for arrangementet i foreningen.

Del