AnnonceLuk annonce
Da landet lukkede, strømmede gæsterne til Loch Ness

24-04-2021

Fire-årige Tristans nyder frokosten i Loch Ness sammen med sin mor Maria Millertz og mormor Anne Larsen. Foto: Jens Nielsen

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Fugleparadiset i Spangsbro ved Kalundborg har aldrig haft så mange besøgende som under coronaen.

Da statsminister Mette Frederiksen sidste år den 11. marts lukkede landet, skete det samme ikke for fugleparadiset Loch Ness i Spangsbro ved Kalundborg.

Næppe havde statsministeren udtalt de famøse ord om lukning på grund af corona-pandemien, før gæsterne strømmede til Loch Ness.

- Vi har aldrig oplevet så mange gæster som i det forløbne år. Det fortæller Arne Pedersen og Jørn Pedersen. Arne er formand for foreningen Loch Ness’ Venner, og Jørn er en af de andre frivillige naturplejere fra foreningen.

Hvor mange gæster, der årligt besøger stedet, har de ikke tal på, for det ville være en vanskelig opgave at foretage en optælling, for naturområdet har mange indgange.

Det gør nu heller ikke så meget med antallet, når de blot kan konstatere, at Loch Ness bliver mere og mere populært, ikke mindst blandt børnefamilier, der kan tilbringe nogle dejlige timer i det fri – og så er det gratis. Det eneste sted, det er muligt at bruge penge, er til poser med brød til fuglene. En pose koster 3 kr. og der er til lang tids fodring. Brødet får foreningen fra Kvickly, og medlemmerne skærer det ud i næb-venlige bidder.

Fuglene i Loch Ness må nemlig gerne fodres, for der bliver spist op. Hvis ænder og gæs bliver mætte, før alt brødet er fortæret, kommer mågerne og snupper restpartiet.

Fødselsdage og udeundervisning

Når rundturen omkring søerne er slut og fuglene beset, kan de voksne slå sig ned ved et af de mange borde og pakke madkurven ud, mens børnene stikker af til naturlegepladsen.

Det er ikke så sjældent, der er fødselsdagsfejring i Loch Ness, og der er god plads til at overholde de afstandskrav, som sundhedsmyndighederne dekreterer. Stedet er også populært blandt de mindste i vuggestuer, børnehaver og dagpleje, og skoleelever får udeundervisning med naturopgaver blandt gæs og ænder. Der er op mod en halv snes forskellige gæs og 15 slags ænder, deriblandt mandarinænder, den rødhovede and og løbeanden, der altid vækker stor opmærksomhed, når den pludselig rejser sig og piler af sted.

For tiden ruger Canadagåsen, og gasen holder vagt, så det kan høres over hele området. Han tier nemlig ikke stille, hvis nogen efter hans mening kommer for tæt på reden.

Vennerne klarer driften

Foreningen Loch Ness’ Venner står for driften af området, der siden 1980 har været ejet af Kalundborg Kommune, og kommunen giver en hånd med og betaler for el og vand og henter skrald.

I 1963 begyndte vognmand Henry Hansen at grave grus i området, og da der ikke var mere grus, anlagde han stier og veje, kantede søerne med sten og plantede træer og buske. Poul Nielsen fra Istebjerg havde sjældne ænder og gæs som hobby, og de blev sat ud i de indhegnede søer. Der står 1970 sammen med Henry Hansens navn på granitstenen ved den største af søerne, og årstallet refererer til det år, området åbnede.

Det er over 30 år siden foreningen Loch Ness Venner blev stiftet, og Arne Pedersen har været formand i alle årene, og Jørn Pedersen har været med lige så længe.

Sammen med tre-fire andre frivillige kommer de i Loch Ness næsten dagligt, og der er nok at gøre. Først og fremmest skal der fodres blandt andet i volieren med de sjældne fugle. Der er også hele tiden noget, der skal beskæres, og i vinter blev det endelig muligt at beskære bevoksningen ude på øerne i den store sø. Da betød frosten, at de frivillige hjælpere kunne bevæge sig over isen ud til øerne. Det var første gang i de seneste fire-fem år, det kunne lade sig gøre, så der skulle skæres meget ned.

Ros til naturperlen

En rundtur i Loch Ness en lørdag ved frokosttid giver rig anledning til at opsamle mange rosende bemærkninger fra gæsterne.

Rosen kommer for eksempel fra fire-årige Tristans mor Maria Millertz og mormor Anne Larsen:

- Her er ganske vidunderligt, en lille naturperle, er de enige om. Maria kommer her ofte med sin søn og nogle af hans legekammerater. For Anne, der bor i Roskilde, er det første gang, hun besøger stedet, men hun fik meget hurtigt øjnene op for dets kvaliteter.

Uhyret og julemanden

Lucia og Jacob er der med deres forældre, og de tager ofte turen fra deres hjem i nærheden af Nyrupskolen til Loch Ness i Kalundborgs østlige del. Når de er færdige med at fodre fugle og lege på legepladsen, bliver der også lige tid til at hilse på julemanden, eller julemændene, for både arne og Jørns ansigter prydes af prægtige skæg.

- Ja, ler de to, i Loch Ness kan man møde både uhyret og julemanden.

Loch Ness-uhyret er i modsætning til navnesøsteren i Skotland synlig hele tiden og byder velkommen til gæsterne.

Levende skildpadder

Ud over gæs, ænder, svaner og måger samt fasaner og undulater i voliererne, har også flere skildpadder fået nye hjem i søerne. Denne lørdag har en af sumpskildpadderne placeret sig på en lille platform, hvor den ligger og nyder solen.

En af gæsterne, Jette, lod sig narre af den ret ubevægelige padde og udbrød:

- Nej se, der er en sten, der ligner en skildpadde!

Hvorefter skildpadden langsomt drejede hovedet og gjorde hendes ord til skamme.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0