AnnonceLuk annonce
Costa Kalundborg hvor de slanke palmer står

22-07-2021

Mogens Madsen spiser hver dag mandler af egen avl. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Shu-bi-duas sang Costa Kalundborg er i den grad virkelighed i Mogens Madsens have på Røsnæsvej. Her er både palmer, træer og buske som man normalt ikke ser i en dansk have.

”Det der hedder et bi træ, det der er et skæbnetræ, her er en kinesisk mahogni, her står et korkegetræ og her er en Hawaiiblomst i lidt overstørrelse,” 85-årige Mogens Madsen viser rundt i sin store have på Røsnæsvej, en have hvor man stort set ikke kan se jord, alt er plantet til og Mogens Madsen kender hver eneste plante, busk og træ, og der er mange specielle imellem, planter som man normalt ikke ser i Danmark, bl.a. flere store palmer, som Mogens Madsen har fået til at gro gennem mange år.

”Her er både figen, fersken, abrikos, citroner, mandler, japansk pæretræ, tre slags morbær og mange andre spændende slags,” fortæller Mogens Madsen på turen rundt i haven.

Især den 40 år gamle figen har en helt særlig historie.

”Det er en mand på Fyn som fik et par stiklinger med hjem oppe fra bjergene i Jugoslavien for mange år siden, og som jeg fik en stikling af, som nu er blevet til Røsnæsfignen, der produceres i Herfølge og som sælges i planteskoler landet over, foreløbigt er der solgt 10.000 figentræer,” fortæller Mogens Madsen, der selv spiser mange figner hver år.

Det er især det milde klima på Røsnæs som gør at planterne kan gro i Mogens Madsens have.

”Vi har kystklima lige som Bornholm her på Røsnæs, der er vand stort set hele vejen rundt og det betyder at det ikke bliver så koldt om vinteren som inde i landet, derfor kan man få en række planter til at gro her som ikke kan gro i fx Ringsted,” fortæller Mogens Madsen og fortsætter,

”Der er mange ting som ikke kan gro i Danmark om vinteren fordi vores vinter er så våd, så det handler om først at undersøge fugtighed og temperaturzoner på planterne, og her er Google min gode ven, det hjælper ikke at høre efter alle de kloge hoveder på facebook.”

Mogens Madsen, der har en fortid som gartner og en stor interesse i planter, har en opfordring til dem som tager planter og frø med hjem fra udlandet.

”Planter og frø som slæbes med hjem fra fx Italien er intet til, ikke engang det møl som skal bestøve findes i Danmark, så det er spildt ulejlighed, planterne dør når det bliver vinter, man skal sætte sig ind i tingene først,” siger Mogens Madsen.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0