AnnonceLuk annonce
Coronaen sætter sit aftryk alle steder – også i parforholdene

02-04-2020

Psykoterapeut, Hans Munk, i sin klinik i Kalundborg. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Hans Munk, Psykoterapeutisk Rådgivning

Undtagelsestilstanden gælder også parforholdet, hvor mange for første gang – måske nogensinde – skal gå op og ned ad hinanden døgnets 24 timer. Mange familier skal nu sammen gøre alt det de plejer at gøre hver for sig: arbejde, passe børn, prøve at få økonomien til at hænge sammen og finde tid til de fritidsinteresser, som ikke længere er mulige. Det er en stor kunst at kunne jonglere med et hele på én gang.

Den krise der er i vores samfund, medfører samtidig et sammensurium af kriseelementer, der kan påvirke vores følelsesliv og relation. Det gælder særligt de parforhold, der i forvejen havde problemer inden Corona virussen.

Grundlæggende kan kriser føre til både splittelse og større nærvær.

Situationen er på mange måder ekstrem. Man går op ad sin partner hele dagen, samtidig med at man er underlagt et ekstremt pres udefra. Det gælder i forhold til arbejde og børnepasning, men også mentalt, fordi vi er bekymrede for vores økonomi, vores helbred og vores pårørende.

Problemerne i parforholdene vokser når ”værdierne” i et parforhold pludselig ændrer sig – f.eks. hvis den ene blive fyret eller går konkurs. Derfor er det så utrolig vigtigt, hvordan samfundet økonomisk kommer igennem krisen.

Men vi skal også selv tage ansvar for vores parforhold og familieliv. Det er livsvigtigt, at vi passer på hinanden i denne ufrivillige karantænetid. Vi har brug for hinanden, og derfor er det endnu vigtigere end under normale tilstande, at vi får talt sammen for at strukturere ”den nye hverdag”. Både børn og voksne. Samtalerne vi skal have med hinanden, gælder både på det praktiske og følelsesmæssige område: Hvordan skal den enkelte dag tilrettelægges, praktiske ting som indkøb, lektielæsning, rengøring osv. Og så de mere personlige og følelsesmæssige sider af ”den nye hverdag”: Hvad har hvert enkelt familiemedlem brug for af tid til sig selv eller behov for nærhed og omsorg. Hvad tænker og bekymrer vi os om? Hvad savner vi?

På den måde kan den ufrivillige isolation også føre noget positivt med sig: Karantænen kan også være en mulighed for at finde de gode værdier i parforholdet frem. Nærheden og trygheden kan forstærkes. Netop nu kan behovet for tryghed og tålmodighed være afgørende, fordi situationen er så uvant, og vi kan hjælpe hinanden til at håndtere uvisheden om hvor længe denne situation kommer til at vare.

Tal sammen om hvornår I hver især føler jer mest sikre og trygge. Fortæl, hvad du beundrer, eller hvad du sætter mest pris på ved din partner. Giv tid til kærtegn, berøring, nærvær og jeres gensidige opmærksomhed på, hvad I værdsætter hos hinanden.

Afstem jeres forventninger i denne tid, hvor I er meget sammen med hinanden, og sørg for at få lavet nogle gode aftaler om, hvordan I kan gå til og fra hinanden for at få lidt luft til jer selv. Så undgår I, at det opleves som afvisninger.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0