AnnonceLuk annonce
Byfornyelse: Nogle af byens huse fik en tiltrængt ansigtsløftning

13-04-2021

Tidligere borgmester Aage Brejnrod i Klosterparken bag Kålund Kloster. Foto: Bøge Fotografi

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Ikke så snart havde Aage Brejnrod sat sig i borgmesterstolen, før han satte gang i byfornyelsen.

Byfornyelse var med i Socialdemokratiets valgprogram , og det projekt var noget af det første, Aage Brejnrod tog fat på, da han blev valgt som borgmester i 1978.

Det var der behov for især i Skibbrogade, hvor mange huse var i en elendig forfatning. Der var slået brædder for adskillige vinduer, området var klistret til med plankeværker, og der var lokummer i gården.

Det var ikke udelukkende Brejnrod, der havde øje for behovet for en gennemgribende renovering. Han fortæller, at nogle af gadens forretningsdrivende mødte op hos ham og sagde: ”Borgmester, vi kunne ikke få den gamle borgmester (J. Hagemann-Petersen) til at gøre noget. Nu må du gøre noget ved Skibbrogade, for den er ved at falde sammen”.

Brejnrod kunne kun erklære sig enig.

Han kontaktede sin gamle partikammerat, tidligere minister  Helge Nielsen, der nu var direktør for Byfornyelsesselskabet Danmark og stod for meget af byfornyelsen rundt om i landet, og spurgte hvordan en sådan sag skulle gribes an.

Helge Nielsen mødte prompte op med ikke færre end 23 eksperter, der skulle give råd. Brejnrod bad om, at han næste gang ville nøjes med at stille med tre mand, sådan blev det – og så blev der taget hul på projektet.

Der blev holdt et stormøde med beboerne i Skibbrogade, og de fleste kunne se fordelene: De ville få lagt fjernvarme ind og moderniseret køkkener og bad – og slippe for de gamle lokummer.

Afskaffede kasseapparaterne

Brejnrod kaldte lokummerne for kasseapparater, og den betegnelse førte til, at han blev ringet op af Dagbladet Information med et spørgsmål fra en journalist om, hvad det var for kasseapparater, der var planer om at afskaffe i Kalundborg.

Det var dog ikke alle beboere, der var lige begejstrede. En af de gamle beboere sagde, at han altid havde klaret sig med at gå i bad på badeanstalten, og det kunne han sagtens blive ved med.

En anden beboer, en forretningsdrivende i Skibbrogade, stod op på mødet og brokkede sig, for byfornyelsen ville blive alt for dyr, syntes han. Derefter rejste hans kone sig og gav ham en ordentlig skideballe, for hun ville gerne have nyt køkken og badeværelse:

- Bare gå videre, borgmester, råbte hun – og fik vendt stemningen, så den mistro, mange nærede, blev ændret til en mere positiv holdning.

Hvad der blev sagt mellem ægtefællerne efter mødet, må tilhøre privatlivets fred.

Tvungen tilslutning

Det var ikke alene mistillid fra beboerne, byfornyelsen var oppe imod men også en utrolig bureaukratisk lovgivning, for Kalundborg var med i den første byfornyelseslovgivning. Ifølge den var beboerne tvunget til at gå med, når fornyelsen først var vedtaget. Senere blev det mere liberalt, og folk havde mulighed for at sige nej.

Ikke alene resulterede byfornyelsen i gode, moderne boliger, den gav beskæftigelse og havde dermed en fantastisk positiv virkning på arbejdsløsheden, et af de store problemer i de såkaldte fattigfirsere.

- Byfornyelsen var et stort og fint projekt, der forbedrede folks boligstandard, forretningerne fik et pift, og det gav masser af beskæftigelse, konkluderer Brejnrod.

Med i projektet var også ombygningen af Risums Gård i Adelgade og den gamle kaseinfabrik i Bethesdagade til boliger samt boligbyggeriet i Vænget, hvor der tidligere lå en benzintank. Det var også i de år, Medborgerhuset i Bredgade blev sat i gang som led i bekæmpelsen af ungdomsarbejdsløsheden.

Det huskes, måske

- Bliver du ikke husket for andet, Brejnrod, så vil du blive husket for byfornyelsen!

Ordene kom fra landsretssagfører O. Geert Petersen, Venstres borgmesterkandidat, som tabte borgmestervalget til Aage Brejnrod i 1978. De to fik i øvrigt et godt samarbejde i det nye byråd.

Om majestæten stadig husker Brejnrod og byfornyelsen, må stå hen i det uvisse, men sikkert er det, at nogle af de steder, Dronning Margrethe besøgte med borgmester Brejnrod som guide under sit besøg i Kalundborg i sommeren 1983 netop var den byfornyede Skibbrogade, de dengang nye boliger i Skibbrovænget og den forvandlede kaseinfabrik i Bethesdagade.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0