AnnonceLuk annonce
Bliv havbonde for en dag

09-09-2019

Fotograf: Lars Hestbæk

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Den 14. september kan store som små ved selvsyn sanse, opleve, se og smage på den forunderlige rigdom, der venter lige under havoverfladen. Målet er at skabe større forståelse for, hvordan bl.a. økosystemer og marine ressourcer kan afhjælpe klima- og miljøproblematikker, bl.a. ved at dyrke bæredygtige afgrøder som fx blåmuslinger, østers og tang.

Havets biodiversitet både globalt og lokalt er nedadgående. Årsagen menes bl.a. at være en kombination af klimaforandringer, forurening med plastik, tungmetaller, giftstoffer, næringssalte og pesticider. Men mange har fået øjnene op for, at Danmarks 7.000 km lange kyststrækning rummer en verden af muligheder for at dyrke marine afgrøder, der er lækker spise, men også har en række positive effekter for vores miljø. Muslinger kan fx bidrage til at nedbringe iltsvind i vandet. Netop Kalundborg er et oplagt sted til at tage fat, og det har lokale kræfter nu gjort. Begyndelsen er arrangementet den 14. september i Kalundborg Havnepark, hvor der er mulighed for at blive meget klogere på økosystemer og marine ressourcer. 

”Det hele begyndte med, at vi var på konference i naturfag, og der var Maritime Nyttehaver med, og det gav os blod på tanden,” fortæller Kirsten Noe, der er skolelærer på Skolen På Herredsåsen, og tilføjer: ”Men det her er jo blot begynderstadiet.”

Udover Kirsten Noe er det gymnasielærerne, Thomas Back Møller og Erik Terp fra Kalundborg Gymnasium, skolelærer, Signe Jongberg fra Raklev Skole, Morten Lindhard, der er naturvejleder på Naturskolen på Røsnæs samt Julie Cebula fra Kultur & Fritid, Kalundborg Kommune, der står bag initiativet.

Vil gerne starte en forening

Idéen er at blive en del af det landsdækkende netværk Havhøst, der med støtte fra VELUX FONDEN, Friluftsrådet og Spar Nord Fondenarbejder for at skabe større forståelse for bl.a. økosystemer og marine ressourcer, bl.a. ved at dyrke og nyde de mest bæredygtige afgrøder, der findes i dette land, nemlig blåmuslinger, østers og tang. 

”Vi vil jo gerne, at nogle vil starte en forening. Vi har brug for nogle frivillige, der synes, at det kunne være fedt, hvilket vi også håber at finde lørdag den 14. september, hvor vi afholder arrangement i Kalundborg Havnepark,” siger Kirsten Noe, og fortsætter:

”Mange glemmer, at livet og økosystemet under havoverfladen og langs kysterne er en vigtig del af vores natur, som vi skal værdsætte og værne om. Havhøst er et unikt netværk af ildsjæle, som brænder for at skabe opmærksomhed omkring de mange potentialer, havet rummer - og den betydning et sundt havmiljø har. Vi skal ha gjort havmiljøet nærværende for alle, især børnene og de unge. Vi skal vide, hvordan havet fungerer, for så passer vi også bedre på det. Hvad sker der mht. plastik i havene, hvad er dyrenes funktioner, hvad kan man spise osv. Det handler i høj grad om  bæredygtighed og om, at der er anede madressourcer i havet. Vi skal klæde børnene på til, at passe på det vi har.”

Mulighed for lækker mad

Til arrangementet lørdag den 14. september vil Musholm levere blåmuslinger, og Kalundborg Dykkerklub vil sørge for tang til de mange nysgerrige i havneparken. Asger Øgelund, der ejer Asgers Fisk på Kalundborg Havn, vil ligeledes være i havneparken mellem kl.14-17 med smagsprøver til alle. Man kan ydermere købe en madbillet hos Asgers Fisk og deltage i fællesspisningen i havneparken fra kl. 18 – 20 lørdag aften.

Et skoleprojekt

I de kommende år vil der netop være fokus på bæredygtige lokale ressourcer i et tværfagligt havprojekt med Kalundborg Kommune, i samfundsfag og naturgeografi på gymnasiet samt de lokale folkeskoler. Den 14. september deltager flere gymnasieelever også i projekt ’Havhøst’ i Kalundborg Havnepark, hvor alle er velkomne til at komme forbi og høre mere om livet under overfladen. Lærerne fra de forskellige folkeskoler vil også være til stede.

Vil gerne have formidlingen om projektet ud til alle, og derfor ansøger vi om penge til formidlingstavler, der skal stå på flydepontoner i havnen. Tanken er, at gymnasieelever løbende skal lave udstillinger dernede, ligeså skolerne. Det bliver altså noget, der skal arbejdes med i undervisningen, og vi regner med, at det bliver 3./4. kl og op til og med gymnasiet.

Hvad er Havhøst?

Havhøst begyndte for otte år siden under navnet ”Maritime Nyttehaver” som en blå udgave af urban farming i København. I dag er organisationen vokset til en landsdækkende enhed, der beskæftiger tre årsværk, og driver et netværk med seks maritime nyttehaver med en aktiv dyrkningspraksis, herunder i Aalborg, Kerteminde og Ebeltoft. Dertil kommer to steder i landet, der nyligt har etableret foreninger, og er på vej i vandet med dyrkningsanlæg. Udviklingen er hjulpet godt på vej af bl.a. støtte fra VELUX FONDEN, der har været med til at løfte de maritime nyttehaver fra lokale initiativer til en landsdækkende bevægelse.

”Der findes i dag omkring 500 havbønder, som dyrker maritime nyttehaver langs de danske kyster, og der kommer hele tiden flere til. Siden vi i 2011 begyndte at arbejde fokuseret med maritime nyttehaver, er der sket et markant skifte i opmærksomheden og interessen for klima- og miljøudfordringer – og dermed også for livet som havbonde. Det gælder både helt almindelige mennesker som du og jeg, men også fra politisk side, og fra folkeskolerne, der efterspørger maritim undervisning. De seneste år har vi fx haft 4.000 skoleelever ude til undervisning på forskellige dyrkningsplatforme,” siger Joachim Hjerl, stifter af Havhøst.

Læs mere om Havhøsts arbejde med maritime nyttehaver på www.havhøst.dkFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0