AnnonceLuk annonce
Kampen var hård i DM i Biotek 2019

23-01-2019

I dag blev der afholdt DM i Biotek i Kalundborg Hallerne, hvor 450 gymnasieelever dystede om titlen.

Foto: Gitte Korsgaard

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Kampen om at blive den første Danmarksmester i biotek var hård, da finalen blev afgjort i Kalundborg i dag. Allikelund Gymnasium i Kalundborg deltog, ligesom 15 andre gymnasieklasser fra Sjælland eller Fyn. De lokale virksomheder, der deltog, var imponeret over det høje niveau hos de unge mennesker. Ligeså var dommerpanelet.

Konkurrencen var stor, og der var mange dygtige gymnasieklasser, der i dag dystede om titlen som Danmarksmester i Biotek. Det blev imidlertid Stenhus Gymnasium fra Holbæk, der løb med sejren for deres projekt om, hvordan man kan fjerne mikroplast i verdenshavene.

Udover de 16 gymnasieklasser, der dystede om den fine titel, var der også flere lokale virksomheder repræsenteret ved det første DM i Biotek. Det er nemlig en del af idéen bag DM i Biotek, at virksomhederne kan bidrage til, at eleverne får øjnene op for, at teorien også kan overføres til praksis i form af job i forskellige virksomheder. Eleverne arbejdede netop med fem forskellige cases: en om fermentering, en om destillation, en om enzymaktivitet, en om spildevandsrensning og en om kemisk syntese. De har det til fælles, at de alle er bioteknologiske enhedsoperationer, der hver især har afgørende betydning for produktionsprocesserne i hhv. Novo Nordisk, Novozymes, Equinor Refining Denmark, Kalundborg Forsyning og Lundbeck. 

Væk med plast i verdenshavene

3. T. fra Stenhus Gymnasium hev sejren hjem for deres præsentation af, hvordan vi kan fjerne den forurenende mikroplast fra verdenshavene ved at bruge et avanceret rensningsanlæg, og dermed opnå et af FNs Verdensmål, som var en af opgaverne i konkurrencen.

Dommerne i ekspertpanelet lagde vægt på, at vinderne havde lavet gode forsøgsopstillinger og selvfølgelig videnskabelighed, men at have X factor var absolut heller ikke et minus – og det havde 3.T. 

”Vi lagde selvfølgelig vægt på videnskabelighed, men at have X-Factor er heller ikke skidt. Men alle har gjort det rigtig godt, og det var en meget tæt afgørelse,” siger Christian Beenfeldt fra Knowlegde Hub Zealand, der sad i dommerpanelet.

Selvfølgelig i Kalundborg

Christian Beenfeldt er også imponeret over niveauet, og hvor godt alle har taget imod idéen om et DM i Biotek.

”Det har været super godt. Vi vil jo gerne gøre de unge opmærksomme på de gode karrieremuligheder, der er inden for biotek, ikke mindst i Kalundborg. Det er første gang, vi afholder DM i Biotek, men bestemt ikke sidste. Der har manglet et DM i Biotek i Danmark, og selvfølgelig skal det ligge i Kalundborg. Vi gør det igen næste år, men der gør vi det landsdækkende. I år var alle gymnasieklasser fra Sjælland og Fyn inviteret, men næste år tager vi hele skridtet,” fortæller han. 

Varme anbefalinger

Men det var ikke kun arrangørerne og virksomhederne, der kunne se det større perspektiv.

”Det har været super interessant, at se alle de gode idéer, Der har været så mange gode fremlæggelser, at vi blev helt overrasket over, at vi vandt. Men også fedt, at virksomhederne i byen støtter op ved også at være her i dag. Det er med til at vise os, at der er spændende jobs inden for biotek. Det har været vildt sjovt at være med til, og vi er mange, der er glade for, at de vil gøre det landsdækkende fremadrettet. Vi kan kun anbefale at deltage næste år,” siger flere af eleverne fra vinderklassen 3.T.

I alt konkurrerede omkring 450 elever fra 2. og 3. g. fra ungdomsuddannelser på Fyn og Sjælland om at blive de første Danmarksmestre i biotek, der passende blev afholdt i Kalundborg. Efter vinderne blev kåret, havde de studerende mulighed for at besøge den biovidenskabelige messe, hvor der blandt andet var stande fra Novo Nordisk, Professionshøjskolen Absalon, Novozymes, Lundbeck, Ørsted, Kalundborg Forsyning og Kalundborg Kommune. Til slut underholdte DTU Science på scenen. De var hyret ind til at inspirere de unge mennesker, og det lykkedes.

Det var partnerskaberne Knowledge Hub Zealand og Kalundborg Rekrutteringsalliance, der i samarbejde med bl.a. Novo Nordisk, Novozymes, Equinor Refining Denmark, Kalundborg Forsyning, Lundbeck og Professionshøjskolen Absalon stod bag Biotekmesterskaberne.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0