Biogasanlæg lugter igen
Erik Lundsgaard, direktør for Kalundborg Bioenergi, håber at problemerne snart er løst. Foto: Jens Nielsen
Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
Beboere på Lerchenborgvej og områderne omkring er igen plaget af en meget grim lugt fra det forholdsvis nye biogasanlæg, Kalundborg Bioenergi A/S, der har til huse på Asnæsvej tæt ved Lerchenborgvej. Folkene på biogasanlægget arbejder på højtryk for at løse problemerne.
De har arbejdet hårdt for at løse lugtgenerne fra biogasanlægget hos Bioenergi A/S, men det ser ikke ud til, at det endnu er sket. Beboerne på de omkringliggende veje er fortsat trætte af at skulle være plaget af grim lugt så snart, at vinden er i den ”forkerte” retning, og de føler ikke, at Kalundborg Kommune gør noget ved problemet til trods for, at de er øverste myndighed, og dermed har ansvaret for, at man overholder miljøgodkendelsen.
Det har desværre ikke været muligt at få fat i Plan- og Miljøchef ved Kalundborg Kommune, Christian Sabber. Men Jakob Beck Jensen (V), formand for Miljø- og Teknikudvalget fortæller, at man selvfølgelig stadig, fra politisk side mener, at miljøgodkendelse skal overholdes.
”Vi får jo en ugentlig tilbagemelding fra biogasanlægget, og vores holdning er stadig, at den miljøgodkendelse, der er, selvfølgelig skal overholdes. Det er ikke til diskussion fra politikernes side. Biogasanlægget skal være lugtfri,” siger Jakob Beck Jensen, og fortsætter:
”Hvis det fortsætter med at lugte, når de har problemer med filtrene, må de jo brænde gassen af, og ikke køre på anlægget. Det er jo nødt til at have nogle konsekvenser, at de ikke overholder miljøgodkendelsen.”
Men beboerne føler ikke, at der, fra kommunens side, bliver gjort andet end at snakke.
”Kommunen sidder bare på sine hænder, så længe biogasanlægget informerer kommunen, gør kommunen ikke noget. Der bliver ikke ført kontrol eller noget som helst, det er i hvert fald vores opfattelse. Men de må da have en plan for fremtiden. Hvad har de tænkt sig? De skriver, at de fører skærpet tilsyn, men hvad er det? Det forklarer ingen,” siger Lars Kaster, der bor på Lerchenborgvej, og ligesom hundredevis af borgere, er voldsomt generet af lugen fra biogasanlægget på Asnæsvej, og fortsætter:
”Det er det eneste anlæg i Danmark, der kører med Novo produkt. Man har aldrig kørt det før. De testede det ja, men ved at tilsætte Novo produkt til almindelig husdyrgødning, og det er jo ikke det samme som at køre rent Novo produkt, og det kan de åbenbart ikke finde ud af at løse.
Der er en plan, men det tager tid
Erik Lundsgaard, der er direktør for Kalundborg Bioenergi, fortæller imidlertid, at man desværre har en varmeveksler, der er ødelagt, og det forårsager lugten, der igen generer naboerne. Naboerne er informeret.
”Vi har en varmeveksler til biofilteret, der er stået af. Den er bestilt, og vi burde have den snart. Når den er i stykker, er bakterierne for kolde, og det lugter derfor desværre. Når den kommer hjem, skal det nok blive godt igen,”siger han.
Erik Lundsgaard fortæller, at han godt kan forstå, at naboerne er trætte af det, og at det kan se ud som om, at de, på biogasanlægget, ikke ved, hvad de lever, fordi man har været så længe om at få bugt med lugten fra anlægget, og så er der problemer igen nu. Men de har en plan, og han er sikker på, at det nok skal lykkedes at komme problemerne til livs.
”Vi var overrasket over, at svovlniveauet kunne ændre sig så hurtig i reaktoren, pga. de sammensætninger. Det har vi aldrig set før, og der er desværre ikke noget ’quick fix’, det tog tid, og nu skal vi have fixet varmeveksleren. Derudover har vi besluttet at flytte nogle kæmpe rør, så filteret kan vendes om. Der er lagt en plan, men det vil nok tage en uge eller halvanden at udføre den. Den første dag stopper vi helt ned, og vender det vigtigste rør, hvilket også bidrager til, at lugtgenerne forsvinder. Jeg ved ikke helt hvornår endnu, men det bliver her i vinter, hvor man bliver mindst berørt af det. I det hele taget arbejder vi på forskellige fronter, for at finde den optimale løsning. Vi skal nok få det løst, men det tager desværre lidt længere tid, end vi havde håbet på,” siger Erik Lundsgaard.