AnnonceLuk annonce
Biogasanlæg: Håber at fornuften indfinder sig

26-08-2018

Frederik Riisgaard overrækker de 200 underskrifter mod et biogasanlæg i Brokkebjerg til borgmester Martin Damm (V). Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

En gruppe borgere er bekymret for at der opføres et biogasanlæg i Brokkebjerg. Søndag var kommunalbestyrelsen inviteret på rundvisning. 200 underskrifter imod planerne blev afleveret til borgmesteren.

Planerne om at etablere et biogasanlæg på Febjerggaard på Lerchenfeldvej ved Brokkebjerg falder absolut ikke i god jord hos en gruppe borgere i det lille lokalsamfund.

Søndag eftermiddag var hele kommunalbestyrelsen inviteret på kaffe og rundvisning i området, det var dog kun fire medlemmer ud af 27 fra kommunalbestyrelsen, som dukkede op. Det var borgmester Martin Damm (V), Gunver Jensen (S), Hanne Olesen (S) og Thomas Malthesen Hiorth (SF).

Morten Johansen og Frederik Riisgaard fra borgergruppen havde forberedt sig godt til mødet, og startede med at fortælle hvorfor beboerne i området er bekymret for planerne.

”Projektet er på kommunalbestyrelsesmødet på onsdag, og der håber vi selvfølgelig at fornuften indfinder sig og projektet bliver stopper der,” sagde Frederik Riisgaard i sin indledning.

Vores frygt

”Vores frygt som lokalområde, der er at der bliver oprettet et industrielt biogasanlæg, og dermed øget tung trafik på vejene til og fra Brokkebjerg, det er mindre veje som ligeledes er skoleveje for vores børn. Vi har også en bekymring omkring lugtgener, og vi har også en bekymring om det visuelle udtryk. Kalundborg by skal udvikle sig i fremtiden mod nord, der er ikke mange byggegrunde tilbage på sydsiden af fjorden, vi frygter en negativ spiral, hvor folk flytter fra området, og Brokkebjerg kommer til at stå som en sort plet på landkortet,” fortsatte Morten Johansen, inden de fremmødte kommunalpolitikere sammen med beboerne, gik en tur til Febjerggaard, for at se på både de trafikale forhold og på hvor tæt et eventuelt kommende biogasanlæg kommer til at ligge på de nærmeste naboer.

Borgergruppen i Brokkebjerg mener desuden, at Kalundborg Kommune bryder med flere regler, hvis politikerne ender med at godkende et biogasanlæg ved Brokkebjerg.

Ifølge kommuneplanen er der udpeget to områder til eventuelle kommende biogasanlæg, et område ved Gørlev og et område på Asnæs, og ikke i Brokkebjerg, desuden kan afstandskravet om mindst 500 meter til nærmeste nabo ikke opfyldes.

200 protestunderskrifter

Efter gåturen i området fik borgmester Martin Damm overrakt 200 underskrifter fra beboere i og omkring Brokkebjerg som er i mod en eventuel opførelse af et biogasanlæg.

Borgmesteren lovede at lægge de mange underskrifter ved sagen, og sagde,

”I skal huske at der er nogle tidspunkter hvor der bliver høringssvar i sådan nogle processer, dem må i ikke glemme, det er der i skal være der, og med de rigtige argumenter.”

Hanne Olesen, som sidder i Teknik- og Miljøudvalget har hele tiden været modstander af et biogasanlæg i Brokkebjerg, og som en afsluttende bemærkning til mødet søndag eftermiddag, sagde hun,

”Det os som er modstandere, har forholdt os til, det er kommuneplanen, med den i hånden der kunne vi have sagt nej til både et industrianlæg og et gårdanlæg, og jeg er bekymret for borgerne i Kalundborg, for det er mod nord at byen kommer til at udvikle sig i de kommende år, og siger vi ja, så åbner vi op for en ladeport, for så kan der søges om opførelse af lignende anlæg alle andre steder.”

Undersøger miljøkonsekvenser

Biogasanlægget er ikke blevet godkendt endnu. Først har et flertal i Teknik- og Miljøudvalget bedt om en miljøkonsekvensundersøgelse af området for at vurdere generne, sagen er på kommunalbestyrelsens bord på onsdag, hvor der skal siges ja eller nej til at fortsætte miljøkonsekvensundersøgelsen.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0