AnnonceLuk annonce
Billedserie: Museum levendegjort med ’den lille suppedag’

19-10-2019

Gæsterne spiste grønkålssuppe i stuen sammen med museets folk i flotte dragter. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Det summede på alle måder af liv da Reersø Museum, lørdag eftermiddag åbnede dørene og havde ild i bilæggerovnen og i ildstedet i det gamle hus. Gæsterne blev budt på hjemmelavet grønkålssuppe.

Det lille Reersø Museum kunne, efter en to år lang renovering, endelig slå dørene op igen i foråret i år. Hen over sommeren har der været åbent for publikum, men folkene bag museet ønskede at levendegøre museet, derfor var der lørdag eftermiddag masser af liv i alle rum da Reersø Museum havde inviteret til 'Den lille suppedag'.

Efter at have betalt et symbolsk beløb i entre kunne gæsterne bl.a. møde en ung mand som sad og malede sennep i et lerfad, selvfølgelig med en kanonkugle, helt som i gamle dage.

I køkkenet var der blevet fyret godt op i både bilæggerovnen og i ildstedet, så der kunne laves grønkålsuppe, som blev serveret for gæsterne, selvfølgelig i små håndlavede lerskåle og som skulle spises med en træske.

I stuen sad gæster sammen med folk fra museet og hyggede sig i varmen, mens suppen blev spist.

“Det er det her vi har arbejdet hen imod. Det er sjovt at tænke på, at siden huset sidst var beoet i 1841, har der ikke været lavet mad og ingen har siddet her og spist, nu har vi så fået lovliggjort skorsten og bilægger ovn, det er en sjov tanke,”  sagde René Rohde, formand for Reersø Museum, mens han viste rundt og fortalte om det lille hus som nu rummer Reersø Museum.

Fandt gammel ovn via Den Blå Avis

Varmen I stuen kommer fra den gamle bilæggerovn som fyres fra køkkenet, på den måde kommer der ikke røg ud i stuen. Ovnen har en sjov historie, den Har René Rohde nemlig fundet i Jylland via Den Blå Avis.

“Jeg skrev rundt til alle museer i landet for og høre om andre lå inde med sådan en bilæggerovn, men vi er jo ikke et stort statsanderkendt museum, så de vil ikke lege med os, så skrev jeg på gul og gratis og den blå avis, og så fandt vi den i Ringkøbing, og ham vi købte den af, hans far havde pillet den ned på en vandmølle ved Viborg,” fortæller René Rohde.

Bilæggerovnen er bygget på Holden Werk I Norge i 1772, så ovnen passer perfekt til det gamle hus, some er fra starten af 1700 tallet.

Reersø Museum har planer om flere dage med levende museum, næste gang bliver først i december, hvor der bliver masser af levende lys og smagsprøver fra ovnen, lover Renë Rohde.

 Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0