AnnonceLuk annonce
Fart gør beboere utrygge

22-09-2019

Modelfoto: Rådet for Sikker Trafik. 

kontakt@tv-kalundborg.dk

Cirka ni ud af ti danskere oplever, at der bliver kørt for stærkt på vejene i deres lokalområde, viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik. Farten skaber bekymring for børnenes sikkerhed i trafikken samt irritation og utryghed.

Når man sender sit barn afsted til skole eller fritidsaktiviteter på gåben eller cykel, så bør det kunne ske, uden at man skal være bekymret for barnets sikkerhed i trafikken. 

Men det ser ikke ud til at være tilfældet for en stor del af danskerne. I en ny undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik i august, siger 86 %, at de meget ofte, ofte eller nogle gange oplever, at der bliver kørt for stærkt på vejene i deres lokalområde. Desuden siger 9 %, at de oplever det sjældent. Kun to procent siger, at de aldrig oplever det. Blandt dem, der oplever, at der bliver kørt for stærkt, siger 57 %, at det skaber bekymring for egne eller andres børn i området.

”Når man sidder bag rattet, kan det være svært at forstå, at selv en lille fartoverskridelse har stor betydning og påvirker andre. Derfor er der mange bilister, som kommer til at køre lidt for stærkt. De oplever ikke farten som et problem, som man gør, hvis man går, cykler eller færdes med børn på vejen,” siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Det problem forsøger en landsdækkende fartkampagnen at gøre noget ved i disse uger. Langs vejene i hele landet er der sat 4.600 skilte op med teksten "Sænk farten - bare lidt".Bag kampagnen står 81 kommuner og Rådet for Sikker Trafik, som også viser kampagnen på tv, YouTube, sociale medier og web-tv.

Mange ønsker fartkontrol

Hos politiet mærker man også den store fokus på bilernes fart på vejene. Hvert år får politikredsene tusindvis af henvendelser fra borgere, der ønsker at politiet kigger forbi for at kontrollere farten på vejene, og dermed få flere til at respektere fartgrænserne. 

”Selv en lille fartoverskridelse kan have stor betydning for, om man når at standse, hvis fx et barn pludselig løber eller cykler over vejen. Der er for høj fart i alt for mange ulykker, og derfor er det også et område, som vi prioriterer højt,” siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Fakta:

Sidste år var for høj fart en faktor i omkring halvdelen af dødsulykkerne på vejene. Og i seks ud af 10 dødsulykker, hvor der er for høj fart involveret, var hastighedsgrænsen overskredet med mindre end 20 km/t., viser tal fra Vejdirektoratet. Så selv en lille fartoverskridelse har stor betydning for sikkerheden i trafikken.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0