Batteritog på vej

Lokaltog, som bl.a. kører på strækningen Høng-Tølløse kan se frem til nye batteritig. Foto: Lokaltog A/S

Halvdelen af dieseltogene på Region Sjællands lokalbaner er på vej til at blive udskiftet med nye batteritog. Regionsrådet i Region Sjælland har besluttet, at anskaffelsen af 14 nye batteritog nu kan sættes i gang.

Regionsrådet i Region Sjælland har mandag godkendt, at Lokaltog kan arbejde videre med at udskifte de nuværende dieseltog på lokalbanerne med nye miljøvenlige batteritog. Lokaltog driver lokalbanerne for Region Sjælland og Region Hovedstaden. Deriblandt Høng Tølløse banen.

Batteritog er nyt, men de er under kraftig udvikling. Batteritog bygger på en velkendt og afprøvet teknologi fra eksisterende el-tog, som får el fra strømførende ledninger. Batteritogene i Region Sjælland vil være blandt de første i Danmark og måske de første. Region Midtjylland har et lignende udbud i gang.

”Vi skal hele tiden fortsætte vores grønne omstilling. Det gælder ikke mindst på transportområdet. Jeg er derfor rigtig glad for, at det nu ser ud til, at vi også kan komme i gang på vores lokalbaner. Vi har et godt samarbejde med staten om batteritog, og det kan være, at det bliver nødvendigt med et økonomisk rygstød, som vi fik til de regionale busser. Vi skal jo gerne ende med omstilling af hele vores togflåde,” siger Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland.

Tog følger i grønne hjulspor

De nye batteritog vil først og fremmest skulle erstatte de nuværende IC2 togsæt, som er helt traditionelle dieseltog fra 1997. Det betyder, at den samlede CO2 udledning fra regionens lokalbaner halveres.

De 14 nye batteritog vil sammen med fire nye til Region Hovedstaden komme i udbud efter sommerferien, og resultatet af udbuddet vil foreligge i starten af 2022. På det tidspunkt skal der tages endelig stilling til anskaffelsen og på hvilke baner, de skal køre. De forventes at være klar til drift ved årsskiftet 2025 til 2026.

Anskaffelsen forventes at betyde en mindre udgiftsstigning på mellem 2 og 2,5 millioner kroner per år. Herudover vil der skulle investeres i ladeinfrastruktur. Regionen, Movia og Lokaltog ser sammen på mulighederne for at få tilskud og skaffe medfinansiering. Det er Lokaltog, der optager lånet til køb af de nye tog, mens Region Sjælland agter at stille garanti for lånet til de 14 nye batteritog.

Planen er, at de 14 nye batteritog komme på skinner omkring årsskiftet 2025 og 2026.

Del