AnnonceLuk annonce
90 år - Min tid er kun til pjat

20-07-2019

Viola Hansen er 90 år, og stadig aktiv i Kalundborg Amatør Teaterforening. Derudover er hun et livsstykke. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Viola Hansen er 90 år, og en meget farverig og aktiv dame, der ikke er meget for begrænsninger. Hun har egne meninger om al ting, og hun tør stå ved dem. Hun har i de sidste 15 år været medlem af Kalundborg Amatør Teaterforening (KAT), og skal også være med i byspillet i Gryden i Kalundborg til august, hvor der spilles Pippi.

Når man træder over dørtrinnet i Violas Hansens hus i Kalundborg midtby, er det lidt ligesom en tidslomme. Hun har alverdens ting og sager i sit hjem, der også er fyldt med grønne planter i alverdens afskygninger. Når hun fortæller, bliver fortiden levende, og hun er typen, der smiler med øjnene. Hun griner meget, og det smitter. Men hun er også en bestemt dame, der ved, hvad hun vil, og ikke vil.

Udover at have været aktiv i KAT i 15 år, hvor hun har deltaget sommer og vinter stort set hver sæson, har Viola Hansen også været et aktivt medlem af Dansk Amatør Skuespilkatalog, hvor hun har ageret statist i mange film og andre produktioner, og i øvrigt er det ældste medlem. Desværre har alderen sat sine begrænsninger for, hvad Viola Hansen kan deltage i, især når det foregår længere væk. Men 90 år forhindrer hende imidlertid ikke i at deltage i sommerens byspil i Gryden i Kalundborg, hvor hun bl.a. spiller pirat. Hun har også tænkt sig at gå med i Esbern Snares optoget, der går gennem gaden, når byfesten i Kalundborg begynder i uge 30.

”Nu er jeg i den alder, hvor jeg ikke er ung og smuk, så nu kan jeg i stedet være gammel og grim, og jeg vil være heks. Jeg smider tænderne og brillerne,” fortæller Viola grinende.

Min tid er kun til pjat

Viola har arbejdet hårdt hele sit liv, og har opdraget seks børn. Hun mener selv, at det er på tide at gøre lige, hvad der passer hende, og det gør hun. Det har hun faktisk gjort i mange år, og det har hun tænkt sig at fortsætte med, så længe hun kan.

”Jeg har seks børn, og har arbejdet med alverdens ting hele mit liv. Jeg har hakket roer, skrabet tørsmuld sammen i rumper, malket køer, klunset og en masse andet. Jeg har bidraget, og nu er min tid kun til pjat. Det er tid til at koble fra, og det gør jeg,” siger Viola, og griner igen højlydt.

Kassedamen kørte Viola til DR i København

Selv om Viola, ligesom mange andre, har oplevet modgang og smerte i sit liv, har hun ikke mistet livsgejsten. Udover sin rolle i det kommende byspil, har hun også for kort tid siden været en tur i København for at agere statist for DR i en film.

”Jeg kunne ikke komme derind, fordi jeg ikke er så mobil, som tidligere. Jeg kan ikke længere selv køre bil, men så snakkede jeg med kassedamen i Rema 1000, der er fra København, og hun ville gerne køre mig derind, så det gjorde hun. Det var virkelig pænt af hende,” fortæller Viola.

Viola bruger også tid i haven, og er ikke bleg for at kravle op i et træ selv om, hun ikke er så mobil længere. Når man siger til hende, at hun skal passe på, svarer hun kækt:”Hvordan gør man det?”

Viola har seks børn, 18 børnebørn, 22 oldebørn og inden længe 4 tipoldebørn. Hun fortæller gerne om, hvordan hendes opvækst har været. En opvækst, der ifølge Viola er meget anderledes fra den i dag. 

”I andre aner ikke noget om vores opvækst, os der er gamle. Jeg blev storesøster 10 dage, før jeg var et år. Mine forældre flyttede meget rundt pga. krisetider. Det var jo i 30’erne, og det var svært mht. arbejde. Man tog, hvad man kunne få, hvor man kunne få det. Jeg gik fx også syv km til skole hver vej et sted, men jeg gik i skole mange forskellige steder, fordi vi flyttede rundt. Jo, tiderne var meget anderledes dengang,” siger Viola.

Men til trods for, at Viola er fra en helt anden tid, har hun fx alligevel en computer, og kan godt finde ud af at bruge den.

”Altså, jeg er ikke verdens bedste, men jeg klarer mig. Teknologien er klart noget af det, der har forandret sig meget gennem tiden. Når jeg tænker på, at mine bedsteforældre lagde en højttaler ned i en glasskål for bedre at kunne høre, hvad de sagde i radioen, så er der sket meget. Ligesom min første bil var en Ford 31. Den fik jeg vidst sidst i 50’erne,” siger Viola.

Livet har også sine alvorlige sider

Viola Hansen kommer oprindeligt fra Langeland, og har boet mange steder i sit liv, men flyttede til Kalundborg for 46 år siden. Hun har tidligere arbejdet som alt lige fra klunser til at være på Carmen Curlers i mange år, hvor hun da også endte med at blive tillidsmand og senere fagforeningsformand. Efterfølgende blev hun valgt ind i hovedbestyrelsen, og kom derfra videre som repræsentant i Kvindeligt Arbejderforbund, og sad i Forbrugerrådet, ligesom hun senere kom i Byrådet i Kalundborg, hvor hun sad i to perioder for Socialdemokraterne. Ydermere har hun også arbejdet som ambulancefører i civilforsvaret. Det var faktisk der, at hun fik idéen til at gå Hærvejsmarch. Den har hun gået i 50 år, hvor hun er kendt som ’Viola med kineserhatten’. Hun har netop fået 50 års medaljen sidste år, hvor hun deltog i kørestol, fordi hun var faldet. Det er første år i år, hvor hun ikke går med på marchen, hvilket skyldes hendes helbred, og det irriterer Viola, men hun erkender også, at det jo er den vej, det går.

”Jeg kunne ikke deltage i år, og det er første gang i 50 år. Men sådan er det jo. Jeg bliver jo ikke yngre. Men nu glæder jeg mig i stedet over, at jeg kan deltage i optog til Esbern Snarres fest og byspillet,” slutter hun grinende.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0