AnnonceLuk annonce
75-årig donerer 75.000 kroner

06-06-2021

En række af medlemmerne fra Soroptimist International i Kalundborg, fra venstre: Kate Hansen, Inge-Lise Hemmingsen, Kirsten Møller Hansen, Brittha Djernis, Grete Balle, Louise Jørgensen, Lissi Olsen, Kaja Nielsen, Ida Olesen, Varnie Fisker og Gunver Jensen. Foto: Jens Nielsen

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Fødselsdagsbørn plejer at få gaver.

Soroptimist International Kalundborg gør det anderledes og fejrer 75 års fødselsdagen med at give gaver.

Soroptimist International i Kalundborg blev stiftet den 29. juni 1946, og klubben fejrer sit 75 års jubilæum ved en reception den 19. juni kl. 11 på Aktivitetscenter Munkesøen, Esbern Snaresvej 55 i Kalundborg og med en efterfølgende frokost for inviterede.

I anledning af jubilæet uddeler klubben donationer for 75.000 kr. til lokale, nationale og internationale projekter.

Klubben har brugt tre år på at samle beløbet sammen, men i de tre år har det alligevel været muligt hvert år som sædvanlig at donere mellem 30.000 og 40.000 kr. Overskud fra klubbens aktiviteter går til humanitære formål med fokus på piger og kvinder.

Duften af varme vafler

Pengene tjenes ved mange forskellige aktiviteter, og klubben er lokalt kendt for deltagelse i arrangementer som byfest, juletræstænding, Naturens Dag ved Naturskolen og flere julemarkeder. Her sælger klubben blandt andet varme vafler, og det er en kendt sag, at ved Kalundborgs byfest Esbern Snarefesten kan folk bare følge duften af sprøde, varme vafler for at finde frem til Soroptimisterne. Til jul er der salg af æbleskiver, gløgg og hjemmelavede juledekorationer, og hele året er der mulighed for at købe hjemmelavet syltetøj. Det sker fra en bod på Klostertorvet hver lørdag, som Gunver Jensen bestyrer. Det er faktisk også hende, der fremstiller det meste af det velsmagende syltetøj. Hun har også en lille salgsbod ved sit hjem på Bredekildevej, og der kommer ofte kunder, især når der er friskplukket frugt til salg.

Navnet soroptimister er latin og betyder: Søstre, der vil det bedste. Klubben har i øjeblikket 24 medlemmer og er åben for tilgang, gerne af yngre medlemmer.

Det fortæller klubbens nuværende præsident Lissi Olsen.

Trofaste medlemmer

Medlemsskaren er uhyre trofast. Kate Hansen har været medlem i ikke færre end 44 år og er dermed det medlem i klubben med størst anciennitet. Hun er kasserer, og som hun selv siger, sidder hun tungt på pengekassen!

På spørgsmålet om hvad det giver at være medlem af Soroptimisterne, svarer Kate Hansen spontant: Fællesskabet. Samtidig er hun ligesom de øvrige glad for at være med til at hjælpe andre. Kate Hansen var kun 32 år, da hun blev soroptimist. Med tre små børn og erhvervsarbejde var tiden knap, men hun prioriterede medlemsskabet hos Soroptimisterne højt.

Gunver Jensen har været medlem i 42 år, og som de andre medlemmer brænder hun for sagen.

Netværk af kvinder

Soroptimist International, der fylder 100 år i år, er et verdensomspændende netværk af kvinder, der gennem serviceprojekter arbejder for at fremme menneskerettigheder og kvinders status.

Soroptimisternes mission er at ændre og forbedre liv og status for kvinder og piger især gennem uddannelse.

Den lokale klub i Kalundborg har tre børnesponsorater – et barn i Uganda, et barn i Benin og et barn i Tanzania. Sammen med søstreklubber i Holbæk og Slagelse har Kalundborg-klubben i næsten 10 år betalt for videreuddannelse for ni unge kvinder fra fattige familier i Uganda.

Gunver Jensen var i Uganda i februar 2020, en rejse hun selv betalte, og mødte de unge kvinder. Hvis rejserestriktionerne tillader det, tager hun af sted igen i februar 2022.

- Det er nogle fantastiske kvinder, fortæller hun. De har alle gået på en pigeskole, der ledes af en nonne, søster Elisabeth. Det er hende, der har udvalgt dem til at gå i gang med en uddannelse, og Soroptimisterne ved, at de penge, de donerer, kommer det rigtige sted hen.

Udstilling om verdensmålene

I Danmark fejres Soroptimist Internationals 100 års fødselsdag med en vandreudstilling, der handler om FN’s 17 verdensmål.

Bag udstillingen, hvis titel er The Global Goals, står maleren og digteren Hans Tyrrestrup. Den viser blandt andet 17 malerier, der fortolker de globale mål.

Klubben i Kalundborg låner udstillingen fra den 15. til den 25. juni, og i den periode kan den ses i Galleri Gry på Dyrehøj Vingård.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0