AnnonceLuk annonce
Lokalt firma er med i stort miljøprojekt

16-01-2018

Bjarne Jensen, direktør og ejer af AirManager Technologies ApS. Foto: Jens Nielsen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Man vil nu forsøge at fjerne partikler og gasser fra brændeovnsrøg, da det er skadeligt for både miljø og sundhed. Det lokale firma Airmanager Technologies ApS er med i et helt nyt projekt, der skal hjælpe på både miljø og sundhed.

De fleste ved, at partikler fra brændeovnsrøg er skadelige for både miljø og menneskers sundhed. Nu skal et helt nyt projekt, der er støttet af Miljøstyrelsen undersøge, om man med kold plasma kan fjerne gas- og partikelemissionerne på en både effektiv og billig måde, og det er her, at Airmanager Technologies ApS, der har til huse i Kalundborg og ejes af Bjarne Jensen, kommer ind i billedet.

Det er koldt udenfor, og det betyder, at mange mennesker har gang i deres brændeovne. Men ud over varme og hygge, betyder det også en masse partikler fra skorstenene, og det er skidt for både miljø og sundhed. Derfor vil et to-årig projekt, med Teknologisk Institut i Århus i spidsen, forsøge at udvikle en billig og holdbar metode, der renser røgen.

”Det er første gang, at vi prøver vores teknologi i et varmt miljø, det har vi aldrig arbejdet i før. Det materiale, vi bruger i dag, ville brænde op, og det er udfordringen. Vi skal altså finde helt andre materialetyper. Det ene skal vi faktisk teste i næste uge, men om det virker, ved jeg ikke. Men det er jo det, vi skal finde ud af. Teknologisk Institut i Århus mener, at det kan lade sig gøre, og det er dem, der står bag projektet sammen med Miljøstyrelsen. Det er også dem, der har taget kontakt til os. Det er super spændende,” fortæller Bjarne Jensen.

Bjarne Jensen fortæller dog også, at han ingen erfaring har på lige dette område, men at han netop har været på besøg på de forskellige fabrikker, hvor man fremstiller brændeovne, så nu har han et nogenlunde kvalificeret overblik over, hvordan brændeovne fungerer, og hvor hans firma skal sætte ind.

”Hvis det her virker, vil næste fase være pilleovne, og kan vi i det ene varme miljø, kan vi vel også i det andet. Men lige nu ved vi i hvert fald, at i Danmark er der 750.000 brændeovne, og i Norge 3 mio. Perspektivet er, uden tvivl, enormt, men man skal jo ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt,” siger han.

Fakta om projektet:

Ud over Teknologisk Institut og Airmanager Technologies ApS, deltager også Jøtul, Morsø Jernstøberi og Aduro, som hver fabrikerer brændeovne. Projektet har i oktober 2017 fået 1,85 mio. kr. i støtte fra MUDP (Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrations Program).Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0