AnnonceLuk annonce
En renovering ud over det sædvanlige

05-08-2017

Formand for Reersø Museum, René Rohde i gang med den store renovering. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Reersø Museum på Skansevej, Reersø, er under renovering, en opgave som bliver langt mere omfattende og væsentligt dyrere end først antaget.

Renoveringen af det gamle ’Andræjs Hus’ fra først i 1700 tallet, der udgør Reersø Museum, er blevet langt mere omfattende og væsentligt mere kostbart end først antaget.

Det gamle hus, der er 5x16 meter stort, trængte til et nyt stråtag, men under gennemgang af huset blev det besluttet også at skifte seks halve spær, men efter at taget er kommet af vælter overraskelserne nærmest frem.

Alt er skævt i det gamle hus, som er bygget på såkaldte syldsten, store kampsten som udgør grunden, og som med tidens tand, ændrer sig i frost og fugtigt vejr, væggene er lerklinet, og så er huset fredet.

Der mangler en halv million

P. Møller og Hustru Chastine MC-Kinney Møllers Fond til Almene Formål  har bevilliget 800.000 kroner og Slots- og Kulturstyrelsen 375.000 kroner - til istandsættelse af museet, men allerede nu kan folkene bag Reersø Museum se at det ikke rækker.

”Vi mangler mindst 500.000 kr, og det forslår måske ikke, men det er jo blot en opgave der skal løses”, fortæller René Rohde, formand for Reersø Museum og tømrermester, og fortsætter,

”hver gang vi piller lidt i det gamle hus kommer der nye overraskelser frem, og hver gang vi støder på et eller andet skal vi kontakte nationalmuseet”.

Man beregnede at seks halve spær skulle udskiftes, men er nu oppe på 16 af husets 22 spær, som skal skiftes, og alle topremme som spærene hviler på skal også udskiftes.

Det er elever fra Nødebo Skovskole som har fældet træer i skoven, båret stammerne ud med håndkraft og hugget de nye spær ud med en økse.

Topremmen bevæger sig både op og ned, ud og ind, så derfor er den nye toprem blevet til fra et stykke tømmer som er 30x25 cm., skåret til og til sidst hugget til med en økse så den er helt magen til den gamle, et fantastisk og meget tidskrævende arbejde.

”Det skulle gerne være sådan at når vi engang er færdig og man kommer ind, så står de og kikker og så siger de, hvad har de lavet i al den tid, hvis folk siger det, så er det lykkedes”, fortæller René Rohde, som er primus motor på det store renoveringsprojekt.

Planen er at få lukket huset og lagt nyt stråtag inden vinter, og så derfra vurdere hvor langt pengene så rækker, et er sikkert, Reersø Museum kommer ikke til at åbne før i 2019.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0