AnnonceLuk annonce
3F har fået virksomhed til at betale 300.000 kr.

12-07-2017

Vasilica Puricoi og Alexandru Baluta er begge fra Rumænien, men har arbejdet og boet i Danmark siden 2013. Foto. Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Her til aften fik ni tidligere ansatte/ansatte på Tornhøjgaard endelig noget af den løn, som de skulle have haft fra begyndelsen. Tornhøjgaard i Gørlev har gennem mange år haft ansatte fra Rumænien. Ansatte, der er blevet underbetalt, men det har 3F i Kalundborg nu rettet op på.

Theis Olsen fra 3F i Kalundborg er glad for, at de nu har været med til at skabe bedre forhold for en masse mennesker ved at tage sagen og hjælpe. Her til aften betalte de ni af deres medlemmer 300.000 kr. tilsammen, som de har fået i kompensation fra deres arbejdsgiver/tidligere arbejdsgiver ved hjælp fra 3F.

”Vi fik henvendelse fra en ansat på gården, Vasilica Puricoi, der er fra Rumænien. Han havde undret sig over forholdene, og ville gerne vide, hvad hans rettigheder var, og ligeså hans kollegaers, der også var fra Rumænien. Vi havde en god snak, og jeg fortalte lidt om, hvordan lovgivningen er på det område i Danmark. Det er der rigtig mange, der ikke er klar over, fordi de netop kommer fra et land, hvor det er meget anderledes. Vasilica blev dengang medlem af 3F,” fortæller han.

3F i Kalundborg havde senere et møde med Vasilica Puricois kollegaer, der også var begyndt at undre sig over forholdene på gården. De mødte ti op, de ni blev medlemmer af 3F, og man havde nu mandat til at begynde en sag. De fik alle for lidt i løn på Tornhøjgaard i Gørlev, som ikke fulgte nogen overenskomst.

”Vi tog et møde med virksomheden for at indgår overenskomst, da de underbetalte deres ansatte. Vi tilbød dem, at de kunne tiltræde overenskomst med det samme, men det var de ikke interesseret i dengang. Vi har efterhånden haft en del møder med virksomheden, men de ville ikke indgå overenskomst,” siger Theis Olsen.

Følte den anderledes behandling

Også Vasilica Puricoi på 35 år, og Alexandru Baluta, der er fra Rumænien, men har boet og arbejdet i Danmark siden 2013, og altså er blandt de ni, der her til aften fik de penge fra Tornhøjgaard, som de skulle have haft for længe siden, er glade for hjælpen fra 3F.

”Jeg kunne se, at vi blev behandlet anderledes, og det undrede mig, og jeg kontaktede fagforeningen og kommunen. Vi blev snydt, og på kommunen sagde man, bl.a. da min kæreste fik en arbejdsskade med sin hånd, at virksomheden ikke handlede, som den skulle ifølge lovgivning. Det fik mig til at gå videre med sagen, og jeg fik de andre, der arbejdede på gården med til 3F, hvor de meldte sig ind, og vi kunne nu begynde en sag,” fortæller Vasilica Puricoi, der har arbejdet på Tornhøjgaard i tre år, 48,35 timer om ugen, plus overarbejde, som de ingen penge fik for, til en løn, der hed 15.000 kr., inden skat. Det første år 11.000 kr.

”Vi er rigtig glade for hjælpen. For os handler det også om respekt. Vi laver et stykke arbejde, og skal selvfølgelig betales ordentlig for det, ligesom alle andre,” siger Alexandru Baluta.

Målet er bedre forhold 

Da 3F begyndte at sammenkæde Tornhøjgaard med Thybjerggaard, begyndte forhandlingerne. Thybjerggaard, der er hovedvirksomheden har overenskomst, mens Tornhøjgaard, der er oprettet som datterselskab, ikke har.

”De indså, at de blev nødt til at betale, og kom med nogle tilbud, som vi i første omgang afslog, men ved gentagne forhandlinger opnåede vi et resultat, som vi kunne blive enige om. Og de ni medlemmer har her til aften fået deres penge. Selvfølgelig ser vi det som en sejr, men vores mål er klart at skabe ordnede forhold, ikke bare af skaffe penge. Og man forstår jo slet ikke, hvordan en virksomhed kan tillade sig at gøre, hvad de har gjort,” siger Theis Olsen, der fortæller, at Tornhøjgaard nu har tiltrådt overenskomst med GLSA, og at der derfor i fremtiden gerne skulle være ordnede forhold på gården.

Det er endnu ikke lykkedes for TV-Kalundborg at få en kommentar fra ejerne af Tornhøjgaard, da man ikke har kunne få fat i dem.

Hos 3F fortæller de i øvrigt, at de har mange af den slags sager på udenlandsk arbejdskraft, dog er det usædvanligt på landbrugsområdet.

3F i Kalundborg har nu i fælleskab med de ni medlemmer fra Rumænien her til aften besluttet, at man opretter et netværk for rumæner i Kalundborg. Det første møde bliver lørdag den 9. september kl. 11 hos 3F.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0