AnnonceLuk annonce
Hjemmerøver bliver nu udvist

16-03-2017

Politiets teknikere arbejder på gerningsstedet i Strandstræde for at sikre spor. Arkivfoto: Jens Nielsen

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Han har ikke blot ét, men flere røverier på samvittigheden. Senest begik han et groft hjemmerøveri hos en 71-årige mand i Kalundborg i sommeren 2016. Hverken Retten i Holbæk eller Østre Landsret ville imidlertid udvise den 25-årige somaliske mand, der blev dømt for forsøg på hjemmerøveri, men i dag har Højesteret besluttet, at han skal udvises efter 19 år i Danmark.

Da en hjemmehjælper den 22. juli sidste år dukkede op hos en 71-årig mand i Strandstræde i Kalundborg, lå den ældre mand i en blodpøl, og væggene var sprøjtet til med blod.

Tidligere på morgenen havde den ældre mand selv låst døren op, så hjemmehjælperen kunne komme ind. Men i stedet for hjemmehjælperen, dukkede den dengang 24-årige somalier op i den ældre mands hjem og forlangte penge. Da den 71-årige fortalte, at han ikke havde nogen penge, blev han slået flere gange i hovedet med en stegepande. Men det sluttede ikke her. Volden fortsatte med flere slag i bryst og mave, og den ældre mand blev ydermere truet med en kniv.

Flere domme på CV'et

Retten i Holbæk idømte den 25-årige fire års fængsel for forsøg på hjemmerøveri og vold. Senere hævede Østre Landsret straffen til fængsel i fire og et halvt år. Men ved begge instanser slap han med en betinget udvisning i forbindelse med dommen, da både by- og landsret mente, at en udvisning ville være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Det fik dog anklagemyndigheden til at gå til Højesteret, da den 25-årige har en lang række domme bag sig. Bl.a. blev han i 2008 dømt for tre røverier, og er siden i 2010, 2012, 2014 og 2015 dømt for vold, hæleri og overtrædelse af lov om euforiserende stoffer. Ved dommen i 2012 fik han ud over fængselsstraf en betinget udvisning af Danmark.

Højesteret mener, at der er en betydelig risiko for, at han vil fortsætte med at begå personfarlig kriminalitet, hvis han får lov at blive i landet. Han har sine forældre og 12 halvsøskende i Danmark, men han er ikke gift og har ingen børn. Desuden finder Højesteret, at "han ikke kan anses for velintegreret i Danmark, idet han ikke har nogen uddannelse, og ikke har haft en fast tilknytning til det danske arbejdsmarked".

Det betyder ifølge Højesteret, at en udvisning ikke vil være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskommission, og han er derfor blevet udvist for bestandigt.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0