De redder liv

Hjertestarter tilgængelig 24 timer i døgnet ved Tandplejen, Skovbrynet i Kalundborg. Foto: Jens Nielsen

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Der kommer flere og flere af dem, og de redder liv – hjertestarterne. Men problemet er, at der flere steder i kommunen er for langt mellem de ophængte hjertestartere. Derudover er nogle af dem kun tilgængelig i et bestemt tidsrum og ellers låst inde.

Der er flere steder i fx Kalundborg by, hvor hjertestarterne hænger tæt, og det er jo positivt, vil nok de fleste mene, men der er desværre stadig langt mellem hjertestarterne andre steder i både by og på land. I Kalundborg er der godt 40 hjertestartere, der er tilgængelige 24/7, og ca. lige så mange, der hænger indenfor, og derfor er låst inde en stor del af døgnet. I Ubby har man tre hjertestartere hængende, men ingen hænger tilgængeligt døgnet rundt. I Høng har man syv hjertestartere, hvoraf tre er 24/7. Gørlev har tre, hvoraf kun en er 24/7, og endelig i Svebølle er der tre hjertestartere, her er de to tilgængelig døgnet rundt.

Når man ser på dækningen hjertestarter.dk's kort, mangler der altså bl.a. hjertestartere i den nordøstlige del af Kalundborg, ligesom Ubby ikke har en eneste hjertestarter, der er tilgængelig døgnet rundt.

DinAlarm – bringer hjertestarteren til dig

Tidligere politibetjent i Kalundborg, Jørgen Junge har sammen med tre andre tidligere betjente fra byen lavet app’en DinAlarm, der bl.a. handler om at hjælpe hinanden, hvis man falder om og har brug for en hjertestarter. Han er ikke i tvivl om, at der bør være flere hjertestartere, der er tilgængelig 24 timer i døgnet for alle, i kommunen, også inde i midtbyen af Kalundborg.

”Det er fantastisk med en hjertestarter, men det er jo trods alt endnu bedre, hvis den også bliver ført frem til stedet, hvor der er brug for den, og det er, hvad DinAlarm kan,” siger han og fortsætter:

”I Høng, hvor der også er mange tilmeldt DinAlarm, har vi lige kørt et projekt, da de ikke havde nogen 24/7 hjertestartere. Nu er der to 24/7 hjertestartere, og det giver da meget mere mening, at en hjertestarter hænger, så alle kan få fat i den. Andet giver da ikke mening,” siger Jørgen Junge.

Bor man i Havebyen fx skal man ned til Jyske Bank for at få fat i den nærmeste hjertestarter, da der ingen er i hele nordøstområdet af byen. Ikke engang ved Sundhedshuset, hvilket også undrer Jørgen Junge.

”Det er da klart et problem, at man har flere steder rundt omkring i byen, og i kommunen, hvor der er for langt til en hjertestarter, når man ved, hvad forskel den kan gøre for relativt få penge, og der burde være en ved Sundhedshuset,” siger Jørgen Junge.

Alarm nåede ud til 100 mennesker

Akut-appen DinAlarm viste sig også at fungere på bedste vis, da en kvinde på Musisk Skole i Kalundborg fik det meget skidt for nogle dage siden.

Alarmen, som blev udløst af en mand samme sted, gik via DinAlarm først og fremmest til alarmcentralen og dernæst ud til de 100 nærmeste hjælpere i nærområdet via mail, sms og push-beskeder.

”Netop, at der er så mange, der reagerer, viser jo, at systemet fungerede perfekt, og at vores dækning i Kalundborg er rigtigt god. 100 får alarmen, 50 ser den og 20 reagerer på en eller anden måde, hvoraf tre nåede tre frem til stedet.” siger Jørgen Junge.

Bl.a. kom en kvinde, der er uddannet førstehjælper til stedet efter blot to min. Hun vidste ligeledes, hvor den nærmeste hjertestarter var.

”Der var dog ikke brug for hendes hjælp, da kvinden, der havde fået det skidt, endnu var ved bevidsthed, men det er virkelig betryggende at se, at systemet virkede,” siger Jørgen Junge.

Han henviser derfor til, at man tilmelder sig DinAlarm, så man derved er så mange som muligt, der kan hjælpe hinanden.

”Det hjælper jo ikke, at du ved, hvor der er en hjertestarter, hvis du ikke kan løbe efter den, fordi du fx skal give hjertemassage. Via DinAlarm kommer der hjælp, og andre kan tage en hjertestarter med,” siger han.

Man kan tilmelde sig DinAlarm her www.dinalarm.dk og samtidig downloade app'en Din Alarm til din tlf., da det jo netop er hensigten, at man via sin tlf. kan slå alarm. Det er gratis, og man kan på hjemmesiden se en demo af, hvordan DinAlarm fungerer i praksis.

Man kan også gå ind på www.hjertestarter.dk og se, hvor i landet, der hænger hjertestartere - både dem, der er tilgængelig 24/7 og dem, der hænger indendørs. 

Del