AnnonceLuk annonce
Kalundborg Forsyning anvender ny miljøvenlig metode

09-11-2016

Bestyrelsesformand for Kalundborg Forsyning, Anne Marie Hansen, Direktør for Kalundborg Forsyning, Hans-Martin Frii Møller, salgschef AEA, Kent Simonsen & adm. direktør AEA Kim Jørgensen skriver kontrakten under. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Tidligere i dag skrev Kalundborg Forsyning og Aktive Energi Anlæg en interessant kontrakt under.

Kontrakten med totalentreprenøren, Aktive Energi Anlæg, blev i formiddags skrevet under, og dermed skal der installeres en ny varmepumpe, der kan udnytte spildevandet fra rensningsanlægget.

Med en varmepumpe vil Kalundborg Forsyning nu udnytte spildevand fra renseanlægget til produktion af fjernvarme. Spildevandsanlæg er nemlig på vej til at blive energiproducenter. Kalundborg Forsyning vil installere en varmepumpe for at udnytte restvarmen i spildevandet. Det bliver den største danske varmepumpe inden for spildevandsrensning i Danmark, og med varmepumpen kan spildevand nu bruges til at forsyne fjernvarmekunder i Kalundborg.

Teknologier til effektivisering og energiproduktion fra rensningsanlæg kan gøre spildevandssektoren til energiproducent.

”Det er en gammel teknologi, men den har ikke tidligere være anvendelig i forbindelse med spildevand i Danmark. I udlandet er spildevandet varmere, og det dræber de organismer, der er skadelige for anlægget. Men det problem har man løst nu,” siger Kent Simonsen, der er salgschef ved Alternative Energi Anlæg (AEA).

Også bestyrelsesformand for Kalundborg Forsyning er glad for den nye løsning.

”Det er en miljøvenlig løsning, og samtidig skulle vi gerne kunne bevare de attraktive priser på fjernvarme og spildevand,” siger Anne Marie Hansen.

Direktør, Hans-Martin Friis Møller for Kalundborg Forsyning fortæller, at det passer fint mht. tidspunktet, da anlægget stod for en renovering netop, fordi det er et gammelt anlæg.

”Vi har haft mange planlagte lukninger i år, hvilket vi har været nødt til, fordi anlæg og rør er fra 80’erne, og derfor kommer der naturligvis reparationer, vedligeholdelse og udskiftninger. Men folk har taget det pænt, og vi vil hellere lave planlagte lukninger end, at det sker akut. Men netop, fordi det er et gammelt anlæg, er det perfekt, at vi nu kan gå ind og få et anlæg, der genbruger spildevandet, så vi både tænker økonomi, men også miljø,” siger han.

Stort potentiale for at producere energi

Danmark har i alt 674 rensningsanlæg, og de står over for et paradigmeskifte fra primært at have fokus på at rense spildevand til også at arbejde med ressourceudnyttelse. Samlet set har spildevandssektoren potentiale til både at kunne forsyne sig selv med energi og kunne levere 130 GWh som varme eller el til forbrugerne. Det svarer til el-forbruget i 32.500 husstande, og produktionen er et resultat af en besparelse på 130 GWh og en samlet energiproduktion på 400 GWh. Da det sidste svarer til anlæggenes energiforbrug, giver det netto en overskudsproduktion på 130 GWh.

Brug af varmepumper har yderligere et meget stort energiproducerende potentiale, som kommer oven i produktionen på 400 GWh. Hvis bare en fjerdedel af anlæggene havde installeret varmepumper, ville de kunne producere yderligere 400 GWh.

Rapporten fra NIRAS bygger på interviews indsamlet fra 62 af de største rensningsanlæg, som tilsammen dækker 71 pct. af den samlede rensekapacitet i Danmark.

Teknisk set fungerer varmepumpen ved at udnytte overskudsvarmen i spildevandet, som den nedkøler med 10 grader, og som i et køleskab skaber nedkølingen varme, der så opvarmer fjernvarmevandet. Varmepumpen drives ganske vist af elektricitet, men miljømæssigt er det stadigt en stor fordel, fordi el-produktionen i DK bliver stadigt grønnere. Foreløbigt stammer halvdelen af strømmen fra vedvarende energi som for eksempel vindmøller,” siger Finn Berthelsen, der er projektleder hos Kalundborg Forsyning.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0