AnnonceLuk annonce
En ko er ikke bare en ko

27-04-2016

Der bliver øvet ord hos Karina Andersen, der er dagplejemor i Høng. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Planen hedder 100 ord på 100 dage, men det er nu ikke antal dage, man hæfter sig ved – mere værktøjet, der kan være med til at skærpe børns ordforråd fra de er helt små.

I Kalundborg Kommune begynder læringsforløbet i dagtilbuddene og slutter efter endt ungdomsuddannelse. De kommende 100 dage er der fuldt fokus på de helt små. Fokus er lagt på at udvikle børnenes sprog i et tæt samarbejde med forældre og de kommunale dagplejere i Kalundborg Kommune.

”Vi er gået i gang for et par uger siden, og det fungerer helt enkelt ved at børnene får et stort lamineret billede med hjem hver dag. Hensigten er så, at forældre og andre i familien snakker om billedet med barnet, ligesom tilfældet er i dagplejen, da det vil styrke barnets sprog, men også viden omkring de forskellige ting,” siger Lise Bendixen, der er teamleder ved Dagplejerne Fjorden i Kalundborg Kommune.

Billedet kan eksempelvis være en ko, og så handler det netop om, at forældrene skal være aktive omkring at fortælle børnene om koen.

”Vi bruger fx Youtube, hvor jeg, via en video, kan vise børnene, hvad de forskellige dyr siger, hvad de spiser osv. Man kan også tage på tur og vise børnene koen på marken osv. På den måde lærer børnene fx en masse om, hvad koen spiser, hvad den siger, hvordan den ser ud osv. En ko er ikke bare en ko, der kan forklares så mange flere ting i forbindelse med fx en ko, som senere hen vil give et sammenhæng for børnene. Der er ikke så meget fokus på, hvorvidt man bruger ord, som børnene ikke helt kender, det vigtige er at få givet børnene mange informationer om fx koen, så de næste gang, de fx drikker mælk ved, at mælken kommer faktisk fra koen, der står på marken ved bondemanden osv.,” siger Karina Andersen, der er dagplejer i Høng, og tilføjer, at børnene er meget glade for at tale om alle dyrene.

Også forældrene er positive

Forældrene hos dagplejer Karina Andersen er meget positive over for det nye tiltag.

”Det er jo ikke fordi man ikke snakker med sit barn i forvejen, men nu får man noget med i rygsækken, man har et fælles projekt, som man kan fordybe sig mere i, og børnene elsker det,” siger Cecilie Grabe, der er mor til Emmelie på snart to år.

Temaet frem til jul er ’dyr’, hvorefter det vil være ’børneværelse’.

Sproglige færdigheder er ikke noget børn bliver født med. Det er noget, de udvikler løbende, og som forældrene kan bidrage til ved at snakke med deres børn om alle mulige ting.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0