AnnonceLuk annonce
Uforsigtighed med ild kan koste en sigtelse 

13-07-2021

Ukrudtsbrænderen er alt for ofte årsag til, at der går ild i skur, garage eller hus. Arkivfoto: Jens Nielsen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Uforsigtighed med ild kan koste en sigtelse – også selv om det er med ukrudtsbrænderen. Brandvæsenet rykkede i 2020 ud til over 370 brande forårsaget af ukrudtsbrændere.

Den flotte for- eller baghave skal ikke være på bekostning af en eventuel nedbrændt carport eller brandskader på hus mv., og derfor opfordrer politiet til, at borgerne udviser ekstraordinær forsigtighed med ukrudtsbrændere eller andre former for afbrænding.
Den seneste måned har Midt- og Vestsjællands Politi sigtet fem personer for uforsigtighed med afbrænding af den ene eller anden art, og det koster altså en bøde. 

Det koster samtidig myndighedernes ressourcer at rykke ud – både politi og brandvæsen og i svære tilfælde også ambulancepersonale. De skal alle sørge for, at en eventuel brand ikke kommer ud af kontrol, at ingen kommer til skade, eller de skal behandle for eventuelle skader, og at brandårsagen fastlægges. 

På DMI’s hjemmeside kan borgerne følge tørkeindekset, som i øjeblikket er meget højt. Der er derfor forøget risiko for brand.

Fem gode råd

Vestsjællands Brandvæsen nu ude med en advarsel og en instruktion i brugen af ukrudtsbrænderen, og har 5 gode råd:

  • Ukrudtet skal ikke brændes væk – men kun have flammebehandling i meget kort tid. Når det svitses, ødelægges cellevæggene i bladene, og planten dør i løbet af få dage.
  • Brug ikke ukrudtsbrænderen i tørkeperioder og i blæsevejr. Brug derimod ukrudtsbrænderen, når planterne og jorden er fugtig. Vand eventuelt området først. Sørg for at have brandslukningsudstyr i nærheden. Det kan være en fyldt vandkande, en spand vand eller en pulverslukker.
  • Sørg for god afstand til bunker af tørre blade og andet let antændeligt materiale, eller fjern det først. Brug ikke brænderen nær bygninger, buske og biler, og lad altid flammen pege væk fra disse genstande. Hold øje med flammen hele tiden og forlad aldrig en tændt brænder.
  • Efterlad ikke gløder eller ulmende planterester. Efterlad ikke en varm brænder i nærheden af brandbare ting. Tjek de flammebehandlede områder et par gange, når du er færdig med arbejdet. Husk at uforsvarlig omgang med ild kan straffes med bøde efter beredskabsloven.
  • Ukrudtsbrændere skal være DG-godkendte og have et DG-mærke, når de forhandles i Danmark. Så hold øje med mærkaterne.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0