AnnonceLuk annonce
Flere strande udmærker sig i kommunen

21-05-2021

Flere strande og havne er markeret som badepunkt eller med blåt flag i Kalundborg Kommune.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Friluftsrådet uddeler i år 183 Blå Flag til danske strande og lystbådehavne. Derudover får 51 strande mærkningsordningen Badepunkt, som er garanti for både rent vand og særlige natur-, kultur- og friluftsoplevelser. Blandt de nye Badepunkt-strande er bl.a. Svallerup Strand ved Kalundborg.  

Inden alt for længe rammer sommeren igen Danmark, og med det kommer lysten til en tur på stranden og et dyp i bølgerne. Men hvor får man den bedste oplevelse ved vandet? Mærkningsordningerne ’Blå Flag’ og ’Badepunkt’ er garanti for en god strandoplevelse, og 234 danske strande og havne kan glæde sig over at være med på den netop offentliggjorte liste fra Friluftsrådet over strande og havne, hvor det blå eller hvide flag vil vaje denne sommer. I Kalundborg Kommune har 11 strande eller havne fået enten blåt flag eller er blevet markeret som badepunkt.

"Rigtig mange danskere vil formentlig igen i år holde ferie i Danmark, og derfor er det glædeligt, at vi har kunnet give så mange strande det kvalitetsstempel, som mærkningsordningerne Blå Flag og Badepunkt er, nemlig en høj standard inden for miljø, vandkvalitet og sikkerhed," siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet. 

183 strande og havne kan i 2021 hejse det Blå Flag, mens hele 51 strande er blevet udnævnt som et Badepunkt. Badepunkt er en nordisk mærkningsordning for strande, som modsat Blå Flag-strande ikke har et hav af faciliteter, men til gengæld er steder med særlige natur-, kultur- eller friluftsoplevelser. Ordningen startede som et pilotprojekt med syv Badepunkter i 2018, og er siden blot vokset i popularitet.

 

"Jeg er glad for, at så mange kommuner viser interesse for at kunne hejse Badepunkt-flaget og dermed tilbyde sine gæster badeoplevelser af den slags, mange også efterspørger - mere naturlige strande, hvor man kan få fine natur- eller friluftsoplevelser specielt for det område, men hvor der stadig ligesom på Blå Flag-strandene er rent badevand og badesikkerhed," siger Winni Grosbøll. 

De blå havne

Udover Blå Flag på strande er der rundt om i landet 12 Blå Flag Centre, hvor man kan lære mere om miljøet og dyrelivet i området, og så er der i år 16 lystbådehavne, der er med i mærkningsordningen. Havnsø Havn er en af dem.

Kriterierne for havnene er lidt anderledes end for strandene. Her må man ikke bade, så badevandet er ikke et parameter, til gengæld kan man i en Blå Flag-havn være sikker på, at der er bl.a. brandbekæmpelsesudstyr, toiletter og affaldsordninger for miljøfarligt affald fra lystbådene. Især det sidste er væsentligt, for det internationale Blå Flag-program arbejder målrettet med FN's Verdensmål, og har fokus på natur og miljø. Blå Flag handler således ikke kun om høj vandkvalitet eller mange faciliteter, et Blå Flag er også en garanti for, at en strand eller havn arbejder for naturen og miljøet ved bl.a. at tilbyde aktiviteter i løbet af sommeren, som kan være alt fra at klappe en fisk til at samle plast i vandkanten. 

I Danmark er det Friluftsrådet, der driver mærkningsordningen, herunder i løbet af sæsonen kontrollerer, at strande og havne med Blå Flag og Badepunkt lever op til kriterierne i ordningen. De blå og hvide flag hejses på mange havne og badesteder fra 1. juni. 

Strande og havne i Kalundborg med mærkningsordningen

Herunder ses de strande og havne i Kalundborg Kommune, der har enten blåt flag eller er markeret som badepunkt.

 • Havnsø Havn, blå flag
 • Bjerge Sydstrand, badepunkt
 • Gisseløre Badebro, badepunkt
 • Kysttoften, Kalundborg, badepunkt
 • Mullerup Strand, badepunkt
 • Nyby Havnebad, badepunkt
 • Reersø Nordstrand, badepunkt
 • Saltbæk Badebro, badepunkt
 • Svallerup Strand, badepunkt
 • Ulstrup Sønderstrand, badepunkt
 • Vesterlyng Nordstrand, badepunkt

Fakta om Blå Flag og Badepunkter:

Blå Flag er en international miljø-udmærkelse, som tildeles strande, bådepladser og havne, som opfylder fastlagte krav i forbindelse med vandkvalitet, sikkerhed, service og miljøinformation.

Badepunktet markerer, at du ud over rent badevand og sikkerhed, kan finde unik natur eller kultur og særlige friluftsmuligheder ved vandet. Derfor har hvert Badepunkt noget, der gør stedet en oplevelse værd. Badepunkt er en officiel mærkning, der viser vej til særligt gode og rene badesteder i hele Norden.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0