AnnonceLuk annonce
Unikt samarbejde om værdifuld anvendelse af bioaffald

06-05-2021

Kalundborg Kommune er med i et nyt samarbejde om genanvendelse af bioaffald. Arkivfoto: Jens Nielsen

kontakt@tv-kalundborg.dk

Projektet Valuewaste giver en fremragende mulighed for at være med til at skabe en mere bæredygtig fremtid, hvor bioaffald også anses som en værdifuld ressource. Projektet, som Kalundborg Kommune arbejder på i samarbejde med Unibio, Kalundborg Symbiosen og partnere i fem andre EU-lande, er finansieret af EU.

Hvert år producerer en europæisk borger i gennemsnit 200 kg bioaffald. Det betyder, at der ophobes mellem 118 og 138 millioner ton bioaffald i EU hvert eneste år.

I dag formår de eksisterende systemer ikke at udnytte bioaffaldets fulde potentiale, og flere steder i Europa bliver bioaffaldet kørt direkte på lossepladsen. I Danmark ender størstedelen af bioaffaldet i forbrændingsanlæg eller som kompost. Det betyder, at værdifulde ressourcer går tabt. Dét skal der ændres på, for bioaffald har langt større potentiale.

Bæredygtig genanvendelse af bioaffald er vejen frem

”Når bioaffald brændes eller deponeres, udnytter vi det ikke optimalt. Det vil vi gerne være med til at ændre på. Vi er derfor i Kalundborg Kommune glade for at kunne bidrage til projekt Valuewaste. Sammen med Unibio, Kalundborg Symbiosen og de øvrige projektpartnere skal vi undersøge, hvordan vi skaber mere værdi med fokus på en bæredygtig genanvendelse af bioaffald”, fortæller Johan Ib Hansen, Senior Project Manager i Kalundborg Kommune.

I dag er det en stor udfordring at omdanne bioaffald til værdifulde produkter. Det skyldes, at omkostningerne er alt for høje. Med projekt Valuewaste vil man undersøge, hvordan man skaber succesfulde forretningsmodeller for at udvikle produkter, der er baseret på bioaffald.

”I Unibio har vi en teknologi, der omdanner metan til protein. Så hvis symbiosen kan omdanne bioaffaldet til biogas med et højt metanindhold til en overkommelig pris, kan vi med lethed sammen omdanne bioaffald til protein sammen med Symbiosen. For os hos Unibio er der et kæmpe potentiale i at være en del af Symbiosen og deltage i ValueWaste-projektet. Det er med projekter som dette, at vi sammen kan udvikle fremtidens løsninger”, siger Michael Jensen, SVP i Unibio.

Borgernes indsats er guld værd

En vigtig del af projektet er at undersøge danskernes parathed til at bruge produkter, der er baseret på genanvendt bioaffald. Det kan være produkter som gødning, foder og mad.

”Borgernes bidrag er meget vigtigt i dette projekt. For at vi kan lykkes med projektet, så er det nødvendigt, at danskerne besvarer spørgeskemaet og giver deres mening til kende. De har en unik mulighed for at have indflydelse på, hvordan vi kan gøre bioaffald endnu mere værdifuldt. Deres besvarelser er meget værdifulde for projektet og for den bæredygtige fremtid”, uddyber Johan Ib Hansen.

Alle er velkomne til at deltage i projektet og besvare spørgeskemaet ved at følge dette link:

https://link.webropolsurveys.com/S/916FDC4F41681179

Læs mere på projektets hjemmeside: www.valuewaste.eu


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0