AnnonceLuk annonce
Stadig meget skrald i naturen

29-04-2021

I uge 15 blev der samlet 167.000 ton affald i Danmark, heraf 539 kg i Kalundborg.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Der blev fundet rigtig meget takeaway-emballage, engangsmundbind og andet skrald, da børn og voksne i hele landet deltog i Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling i forrige uge. Nu er det indsamlede affald gjort op, og resultatet er desværre, at der stadig bliver smidt meget affald i naturen – også i Kalundborg.

Den danske natur fik sig noget af en forårsrengøring, da skoler, daginstitutioner, foreninger, privatpersoner m.fl. deltog i den årlige affaldsindsamling. I løbet af uge 15 trak op mod 185.000 danskere udendørs for at befri naturen og deres lokalområde for andres efterladte skrald – og der var meget af det. Kalundborg gik heller ikke fri.

På landsplan blev der blandt andet fundet 120.000 stykker takeaway-emballage, 52.000 engangsmundbind og 87.000 dåser. I alt fik indsamlerne fjernet mere end 167 ton affald fra natur, gader og stræder. Til sammenligning blev der i 2019 samlet 156 ton affald. I Kalundborg blev der samlet 539 kg. affald, herunder 366 stk. take away emballage, 224 stk. engangsmundbind, 195 dåser med pant og 121 dåser uden pant.

Engangsemballagen er et problem

Forud for indsamlingen frygtede Danmarks Naturfredningsforening, at der rundt omkring skulle ligge store mængder pizzabakker, kaffekrus og andre former for takeaway-emballage. Under corona er salget af takeaway nemlig steget samtidig med, at danskerne er kommet mere ud i naturen. Denne formodning ser desværre ud til at holde stik. På Affaldsindsamlingen er der blevet registreret takeaway-emballage på 87 procent af indsamlingerne, og sammenlagt er der altså fundet hele 120.000 styk. Værst ser det ud i Region Hovedstaden, hvor godt 40 procent af emballagen er fundet.

”Vi forventede at finde meget emballage fra takeaway, men det er alligevel påfaldende, at der er blevet samlet så store mængder i løbet af ugen. Det er desværre en konsekvens af, at vi producerer alt for meget affald, når vi køber takeaway. Hvis vi for alvor skal problemet til livs, skal vi derfor helt væk fra engangsemballagerne og i stedet gå over til emballager af holdbare materialer, der kan vaskes og bruges igen og igen. Og her ser vi gerne, at politikerne på Christiansborg kommer på banen med ambitiøse mål og flere krav til branchen,” siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Mundbindene havner stadig på gaden

På sidste års affaldsindsamling satte Danmarks Naturfredningsforening fokus på mundbind, der i sensommeren var dukket op som en ny type affald flere steder i landet. På en enkelt dag i september blev der her fundet 2.700 styk. Problemet er tilsyneladende heller ikke blevet mindre siden da. I år er der registreret engangsmundbind på 90 procent af indsamlingerne, hvor der i alt er fundet 52.000 styk. Mere end hvert femte mundbind er fundet i København, Aarhus og Odense Kommune.

”Alt for mange steder flyder det med engangsmundbind, og selv om problemet er størst i byerne, er det ikke noget, vi bare kan lukke øjnene for. Mundbind er skadelige for miljøet og dyrelivet, hvis først de havner i naturen, og derfor er det vigtigt, at der bliver taget hånd om problemet,” siger Maria Reumert Gjerding.

Danmarks Naturfredningsforening peger på bedre indsamling af engangsmundbindene som en del af løsningen. Allerhelst ser foreningen dog, at alle, der har mulighed for det, går over til tre-lags stofmundbind, der kan genbruges igen og igen.

Grænsedåserne flyder 

Hvert år bliver der fundet et væld af pantfri dåser i den danske natur, og selvom COVID-19 periodevis har sat en stopper for grænsehandlen, tegner grænsedåserne sig igen i år for størstedelen af de indsamlede dåser. I alt er 56 procent af dåserne uden pant. Størst er problemet i de syd- og sønderjyske kommuner, hvor der er samlet mere end 15.500 dåser – heraf 70 procent uden pant.

De pantfri dåser er et historisk problem for Danmarks natur og miljø, og Danmarks Naturfredningsforening har længe kæmpet for at få pant på dem. Derfor glæder foreningen sig over, at den tyske miljøorganisation Deutsche Umwelthilfe tidligere på måneden har lagt sag an mod Slesvig-Flensborg Amt for at få gjort en ende på de pantfri dåser.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0