AnnonceLuk annonce
Merle har altid haft musikken i sig

12-12-2020

Video: Jens Nielsen

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

15-årige Merle Kisbye vakte både begejstring og beundring for sit talentfulde klaverspil ved koncerten på Musisk Skole i Kalundborg fredag den 20. november.

Merle Kisbye, 15 år, er en slank, stilfærdig pige, men når hun sætter sig ved klaveret sker der en forvandling. Glemt er genertheden og hendes musik fylder lokalet og taler til tilhørernes følelser. Det skete ved koncerten på Musisk Skole i Kalundborg fredag den 20. november, hvor mange dygtige elever var på scenen og viste, hvad de havde lært.

Merle var den første på scenen og det oven i købet med et musikstykke, hun selv havde komponeret. Hun fik et begejstret og fortjent bifald, og tilhørerne satte sig bedre tilrette i tryg forvisning om, at niveauet ved aftenens koncert var virkelig højt – og de blev ikke skuffede.

Merle startede som elev på Musisk Skole for fire år siden og har alle årene haft Astrid Christensen som klaverlærer. Astrid er uddannet statsprøvet musikpædagog fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København med klaver, kor og ensembleledelse som hovedfag. Merles mor, Jane Kisbye, der har fulgt datterens fremskridt på nærmeste hold, er meget glad og taknemmelig for Musisk Skole og for den undervisning og støtte, skolen giver. Da Merle begyndte på Musisk Skole skulle hun lære klaverspillet helt fra bunden: Øve sig i at bruge fingrene, lære noder og spille de første simple melodier. Stille og roligt blev melodierne mere og mere avancerede.

"Var det svært?" 

"Nej, det synes jeg ikke, jeg synes bare, det var sjovt at spille!"

Merle har også prøvet at spille lidt på guitar og violin, men det er kun klaveret, der rigtig interesserer hende.

Komponist som tre-årig

Da hun satte sig ved klaveret på Musisk Skole, var det nu ikke første gang, hun lod fingrene løbe over tangenterne. Hjemme hos mor og far stod der ikke et klaver, dengang. Det gør der nu, men det var på besøg hos Janes moster, at Merle blev draget af klaveret. Hendes mor husker, at Merle ikke var fyldt tre år, da hun selv begyndte at lave melodier. Fra gang til gang kunne hun huske de samme passager, som hun efterhånden satte sammen til små, sammenhængende melodier.Merle er fortsat med selv at komponere, for det er det, hun synes er sjovest.

Vi har sat Merle, hvis navn for øvrigt betyder solsort på fransk, stævne i Musisk Skoles koncertsal, og efter en snak sætter hun sig ved skolens Steinway flygel og tryller tronerne frem. Det viser sig, at være et musikstykke, hun lige har komponeret, så journalist og fotograf kommer med til urpremieren. Ikke engang Merles mor har hørt stykket før. Det er endnu ikke helt færdigt og har ikke fået en titel. Det har til gengæld den næste komposition, som Merle spiller. Den hedder Rumskib, og det var det musikstykke, hun spillede til koncerten den 20.

Filmmusik

Når Merle skal beskrive den type musik, hun bedst kan lide at komponere, betegner hun det som en blanding af filmmusik og klassisk musik. Når hun selv ser film, lægger hun specielt mærke til musikken, og skal hun fremhæve filmmusik, hun især holder af og beundrer, nævner hun musikken til den franske film ”De urørlige” om den handicappede Phillipe, der ansætter en småkriminel som personlig hjælper. Mellem de to meget forskellige mennesker opstår  et varmt venskab. Filmmusikken er komponeret af blandt andre den italienske pianist og komponist Ludovico Einaudi.

Merle mener, at musikken i sig selv kan fortælle en historie: "Hvis man bare hører musikken, så kan man mærke historien gennem den og blive rørt," siger hun. Det håber Merle også at kunne med sin musik.

Vi er så små

Inspirationen til kompositionen Rumskib fik hun gennem den overvældende følelse af, hvor små vi mennesker er sammenlignet med det enorme verdensrum, der omgiver os. Det tog hende omkring en måned at komponere stykket, og hun nåede lige at blive færdig, så hun kunne tilmelde sig koncerten.

Tre timers daglige øvelser

Merle bruger meget tid på sin musik, og hun øver sig i gennemsnit tre timer fordelt over dagen. Så snart hun er stået op, sætter hun sig ved klaveret, et Yamaha el-klaver, og spiller, og så må morgenmaden vente lidt. Der er dog også tid til andre fritidsinteresser end musikken. Merle er med i Kalundborg Ungdomsskoles forfatterskole, og her øver hun sig sammen med de andre elever på at skrive dialoger, noveller og mange andre typer tekster.

Musikdrømme

Fremtidsplanerne omfatter selvfølgelig musik. Når hun er færdig med 9. klasse på Kalundborg Friskole til sommer, vil hun gerne et år på efterskole, formentlig på efterskolen Skovbo ved Ringsted hvor der er en musiklinje. Derefter venter den tre-årige gymnasieuddannelse, og når Merle vender tilbage til Kalundborg fra efterskolen, fortsætter hun på Musisk Skole. Hun har en drøm om at tage til England, hvor der er gode mulighed for at lære at komponere filmmusik. Begge forældre er indstillet på at støtte hende.

"Vi bakker 100 pct. op om det, hun drømmer om", siger de.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0