AnnonceLuk annonce




Video: Sankta Lucia i stalden

11-12-2020

'Kagekoret' på Kalundborg Friskole går Sankta Lucia i stalden. Video: Gitte Korsgaard

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk 

På Kalundborg Friskole har man en fin tradition, der hedder Jul i Stalden. I år har man ganske vist været nødt til at lave lidt om på den tradition grundet COVID-19, men Lucia optog blev det alligevel til, dog kun for skolens elever og lærere. 

Ganske vist fejrer man først Sankta Lucia den 13. december, men da det falder på en søndag i år, fejrede Kalundborg Friskole Sankta Lucia torsdag den 10. december i stedet. Normalt lyder traditionen, at 3. – 6-kl går Lucia, når der holdes Jul i Stalden, som er et hyggeligt arrangement, hvor forældre og bedsteforældre kan deltage. Der bliver hygget i de fine gamle hvidkalkede staldbygninger med kaffe og kage en aften i december. Sådan skulle det imidlertid ikke være i 2020 grundet COVID-19. Restriktionerne betyder nemlig, at forældre og bedsteforældre ikke kan deltage i arrangementet i år, og det blev i stedet afholdt i skoletiden. 

Heldigvis tillader moderne tider, at det er muligt at se med alligevel, da skolen sørgede for at livestreame via deres Facebookside, og dermed kunne en masse forældre og bedsteforældre alligevel se med. Derudover er skoleleder Rene Tholander taknemmelig for at have et omstillingsparat og kreativt personale.

”Jul i Stalden er anderledes i år på grund af corona. Men Lucia blev det til alligevel. Det er en hyggelig tradition, og vi er glade for, at forældre og bedsteforældre kan se med, fordi vi livestreamer det via friskolens Facebook side,” fortæller Rene Tholander, og fortsætter: "Noget af det første, vi blev enige om, da landet lukkede ned i foråret, var, at vi ikke ville aflyse arrangementer, som den første løsning, men hele tiden tænke: "Hvad kan vi så gøre?" Og der er ingen tvivl om, at det har trukket tænder ud hos personalet, at de hele tiden har skulle prøve at tænke nyt oveni, at skulle få en hverdag til at hænge sammen. Derfor er det også enormt rørende og fantastisk at opleve, når et arrangemen, som det her lykkes i den grad. Ikke nok med, at vi løste det, så forældre og bedsteforældre kunne være med via Facebook - men det blev faktisk også en af de allermest stemningsfulde og flotte Luciaoptog i sig selv, som jeg nogensinde har oplevet."  

Alle klasserne var samlet i stalden, hvor de sad fordelt med god afstand mellem hver enkelt klasse. Ligesom de alle gik ind af forskellige indgange til stalden på forskellige tidspunkter for at undgå at stå for mange tæt samlet, ganske som dagligdagen på skolen. Kagekoret, som det populære kor på skolen hedder, består af elever fra 3.- 6.kl. De gik Lucia i en ring rundt om alle de andre elever og lærere, der sad i midten af den dertil opvarmede staldbygning på Lerchenborg, og sang den smukke Sankta Lucia samt et par andre sange. Normalt synger hele skolen med, men i år var det kun Kagekoret, der måtte synge, netop for at undgå smittespredning. Musiklærer Christina Pedersen og Oscar Kiowsky stod bag det populære arrangement med Kagekoret på friskolen. 

Luciadag er den 13. december. I Danmark er det tradition i bl.a. mange skoler og børnehaver, at børnene går Lucia iklædt de fine hvide kjoler, med sølv i håret bærende på et stearinlys (Luciabruden også med lys i håret), alt imens de synger den smukke Sankta Lucia. Sankta Lucia var en italiensk helgeninde, som led martyrdøden, og hun fejres på sin helgendag den 13. december, som ifølge den julianske kalender i 1300-tallet var regnet som årets korteste dag, altså vintersolhverv. I vores kalender er årets korteste dag imidlertid den 21. december, men vi fejrer stadig Sankta Lucia den 13. december hvert år.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 





0