AnnonceLuk annonce
Region Sjælland: Nye klinikker klar til at teste for corona

21-10-2020

Testcenter i Kalundborg. Arkivfoto: Jens Nielsen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Sundhedsstyrelsen har onsdag meldt ud, at regionerne skal oprette en ny type klinikker for syge borgere, der skal testes for coronavirus. I Region Sjælland bliver de nye regler budt velkommen, og testtilbuddene på regionens fire akutsygehuse samt Sjællands Universitetshospital i Roskilde er fra dags dato opgraderet til COVID-19 vurderingsklinikker. I Kalundborg er der fortsat mulighed for at blive testet for coronavirus.

Ifølge regionsformand Heino Knudsen bliver COVID-19 vurderingsklinikker med coronatest og sundhedsfagligt tjek den praktiserende læges forlængede arm. Klinikkerne, der ligger i Roskilde, Holbæk, Køge og Slagelse, understøtter, at syge borgere i Region Sjælland kan få hurtig undersøgelse og behandling. I Kalundborg kan man fortsat blive testet for coronavirus som hidtil. 

”Vi har gennem længere tid arbejdet hårdt på at opbygge et enkelt og effektivt testsystem til borgerne i Region Sjælland. Med de nye COVID-19 vurderingsklinikker understøtter vi, at borgerne har én indgang til test,” siger han.

COVID-19 vurderingsklinikkerne er et tilbud til patienter med symptomer, hvor COVID-19 ikke kan udelukkes, og hvor patienten har behov for vurdering af symptomer på mulig alvorlig sygdom, eller blot har behov for en diagnostisk test for ny coronavirus, så de den efterfølgende dag kan ses i almen praksis. Det er den praktiserende læge eller vagtlægen, der kan henvise til COVID-19 vurderingsklinikker.

Hvis man føler sig så syg, at man har brug for at tale med en læge, eller har symptomer, der giver anledning til bekymring, ring da til egen læge. Dette gælder også, hvis man har symptomer, man tænker kunne være tegn på COVID-19. Egen læge vil vurdere, om man skal undersøges med det samme, eller om det kan vente nogle dage. Ved behov for hurtig undersøgelse kan lægen henvise til undersøgelse samme dag på en COVID-19 vurderingsklinik.

Undersøgelse og test

Det er muligheden for både at blive testet for coronavirus og blive undersøgt af en sundhedsperson på samme sted, der er det nye ved COVID-19 vurderingsklinikkerne. Efterfølgende vil den praktiserende læge ofte kunne overtage behandlingen af patienten.

”COVID-19 er en alvorlig sygdom, men vi skal tilbage til hverdagen, hvor man ringer til sin læge, når man er syg og bliver behandlet af sin egen læge i langt de fleste tilfælde, fx hvis man hoster, fordi man har halsbetændelse eller influenza. COVID-19 vurderingsklinikkerne giver ekstra tryghed, og bliver den praktiserende læges forlængede arm. Det er et godt eksempel på, hvordan vi arbejder sammen om et nært sundhedstilbud og sørger for, at corona ikke får lov til at stille sig imellem patienten og den praktiserende læge,” slutter Heino Knudsen.

Lokale teststeder – fortsat i Kalundborg

I Region Sjælland lægges der vægt på et nært og fleksibelt sundhedstilbud. Udover de fem COVID-19 vurderingsklinikker har regionen en række permanente teststeder samt mobile enheder, der sikrer, at borgerne kan blive testet lokalt for corona i hele regionen. I Kalundborg foregår test for corona fortsat på Rynkevangen 8 tirsdag og torsdag mellem kl. 10-15, hvis man ikke har symptomer. Tidsbestilling er nødvendig. 

Hvornår skal man testes?

Tommelfingerreglen er, at man altid skal kontakte sin praktiserende læge, hvis man føler sig så syg, at man har brug for at tale med en læge, eller har symptomer, som man er bekymret over. Lægen vil så beslutte det videre forløb. Hvis man har symptomer, som kunne være COVID-19, er det nye, at lægen kan henvise til hurtig test og eventuelt en klinisk vurdering på en COVID-19 vurderingsklinik placeret på fem sygehuse i Region Sjælland.

Hvis man har symptomer, der kunne være COVID-19, men ikke føler sig så syg, at der er brug for at tale med en læge, kan man selv booke test direkte på coronaprover.dk. Her kan man også selv booke tid, hvis man ikke føler sig syg, men har brug for at vide, om man er smittet med COVID-19.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0