AnnonceLuk annonce
Bliver Årets Landsby Bjergsted?

09-09-2020

I søndags blev der serveret lokal øl til komiteen, da de besøgte Bjergsted.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Under mantraet ”Ingen kan alt, men alle kan noget, og sammen kan vi mest” har den lille landsby Bjergsted brugt krisen til at komme endnu tættere på hinanden. Søndag bød landsbyen velkommen til bedømmelseskomitéen bag Årets Landsby.

Søndag var det Bjergsteds tur til at gøre sine hoser grønne. Landsbyen i Kalundborg Kommune er nemlig en af tre finalister til Prisen Årets Landsby 2020, og bedømmelseskomitéens seks medlemmer var søndag forbi den lille landsby, hvor der blev serveret hjemmebrygget lokal øl.

Det er børnene, der er fokus på – både de unge og de gamle. ”Bjergsteds børn” kalder de lokale selv de børn, som er vendt hjem, og de, der stadig er i gang med at vokse op i landsbyens favn. Ud af Bjergsteds 170 beboere er omkring 50 børn i skolealderen, og de farer efter komitéen i bakkerne, spiser pandekager over bål og spiller musik for gæsterne. Som en lokal beboer forklarer bedømmelseskomitéen: ”Det kræver en landsby at opfostre et barn”.

Bjergsteds børn har udgivet deres helt egen corona-sang i fællesskab med nogle af Bjergsteds voksne. Sangen ”Hvad er det, der sker” er ”sunget af børn til børn om alt det som sker omkring dem i denne meget anderledes coronatid”, som der står på Youtube, hvor sangen i skrivende stund er set mere end 22.000 gange.

Som en af årets tre finalister har vestsjællandske Bjergsted udmærket sig i særlig grad under temaet: Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise? I år har Årets Landsby-prisen nemlig stået i coronakrisens tegn. For i en forandret virkelighed med afstand og usikkerhed er landsbyernes fællesskaber vigtigere end nogensinde.

Selvom Bjergsted med sine omkring 170 indbyggere er den mindste af årets tre finalister, har størrelsen bestemt ikke begrænset landsbyens virkelyst under coronanedlukningen, forklarer Nana Winther fra Bjergsted. Her har fællesskabet ageret på trods af krisens begrænsende restriktioner.

”Vi er ikke særlig mange mennesker, men vi fylder meget i landskabet,” siger hun.

Fakta:

I finalen til Årets Landsby er Haastrup i Faaborg-Midtfyn kommune, Bjergsted i Kalundborg kommune og Borris i Ringkøbing-Skjern Kommune. De har alle haft besøg af komiteen, der nu vil tage stilling til, hvilken landsby, der bliver kåret som Årets Landsby 2020.

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 24. gang. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0