AnnonceLuk annonce
Bjergsted er med i finalen som Årets Landsby 2020

14-08-2020

Der er tre finalister tilbage i kampen om at finde Årets Landsby 2020. Modelfoto.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Kampen om at finde Årets Landsby 2020 er nu intensiveret. Tre landsbyer er blevet udvalgt til finalen, og Bjergsted er en af de tre finalister. 

Bjergsted i Kalundborg Kommune, Haastrup i Faaborg-Midtfyn Kommune og Borris i Ringkøbing-Skjern Kommune er de tre finalister til Årets Landsby 2020. Alle tre har udmærket sig i særlig grad under temaet: Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise?

Dette år har Årets Landsby-prisen nemlig stået i COVID-19 krisens tegn. Ikke bare de tre finalister, men alle årets indkomne landsbyer har udvist en imponerende handlekraft og stort lokalt samfundssind, forklarer formanden for bedømmelseskomitéen, Carsten Hansen, der er tidligere minister for by-, bolig og landdistrikter.

Imponeret over lokalsamfundene

”Vi har både læst om hjælpekorps, gratis madudbringning, frivillig børnepasning, kreative arrangementer og nye fællesskabsformer. Jeg er dybt imponeret og rørt over, hvor stærkt et samfundssind de enkelte lokalsamfund har udvist – både i forhold til at forebygge isolation og ensomhed under nedlukningen, men også i forhold til at udvikle praktiske sikkerhedsnet under alle landsbyens borgere,” siger han og tilføjer: ”Årets tre finalister har udmærket sig i helt særlig grad, og det kommer til at blive en svær udvælgelsesproces. Heldigvis.”

Næstformand i Forenet Kredit, Michael Demsitz, som er en del af bedømmelseskomitéen, udtaler: ”De tre finalister har på hver deres måde gentænkt de lokale, sociale aktiviteter under forårets corona-relaterede nedlukning. I Bjergsted er børnenes tryghed i centrum… Fælles for alle tre finalister er et imponerende engagement hos beboerne i de små lokalsamfund. Det er en vigtig forudsætning for udviklingen af landdistrikterne og dermed hele landet, som vi i Forenet Kredit gerne vil være med til at anerkende.”

Bjergsted får besøg af dommerne, der kårer Årets Landsby 2020, den 6. september fra 14.30 til 17.30. Årets kåringsfest løber af stablen den 26. september. Byen har omkring 170 indbyggere, men har ikke desto mindre sat et væld af aktiviteter i værk under corona-krisen og nedlukningen af Danmark. Der har blandt andet været indkøbshjælp, udendørs fællesspisning samt kaffe på afstand. Derudover har Bjergsteds børn skrevet deres egen sang om coronatiden set fra et børneperspektiv til alle Danmarks børn. Den er blevet til en musikvideo takket være frivillige kræfter i byen.

Fakta: Årets Landsby

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 24. gang. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Hvert år uddeles prisen Årets Landsby inden for et selvstændigt tema. Årets tema er: Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise? Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 1.200 indbyggere.

Sidste års tema var "Den bæredygtige landsby", og vinderen var landsbyen Torup i Halsnæs Kommune. Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Vallekilde, Hvilsom, Skovlunde, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig, Trekroner og øen Fejø.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0