AnnonceLuk annonce
Dømt til døden under krigen

18-06-2020

Nyt digitalt kort viser sabotageaktioner på Vestsjælland under krigen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Nyt digitalt kort viser sabotageaktioner på Vestsjælland under krigen, man kan se forskellige nedkastningssteder, ligeledes viser kortet også, at modstandsmanden Harry Jacobsen blev dømt til døden, fordi han stjal 10 kg. sprængstof (aerolit) fra firmaet Stüler & Trosch Jensen, der lå i Kalundborg.

Harry Jacobsen tilstod efter sin tilfangetagelse tyveriet fra firmaet i Kalundborg, og blev dømt til døden ved en tysk krigsret. Udover Harry Jacobsens dom, kan man fx også se på kortet, at et fly, på Osen nedkastningsplads ved Bjerge Strand, nedkastede 13 Fox-containere, der bestod af 6 maskingeværer, 10 maskinpistoler, 1 Bazooka (panserværn), 54 karabiner, 175 håndgranater, 20 Gammongranater og 10 pistoler.

Frihedsmuseet står bag det helt nye digitale kort, hvor man kan dykke ned i industrisabotage-aktioner og nedkastninger på Vestsjælland under 2. Verdenskrig. Det er muligt at søge helt ned på specifikke vejnavne. Kaalund Klosters Marker i Kalundborg har fx lagt vejnavn til en sabotageaktion begået af modstandsbevægelsen under besættelsen mod virksomheden, Stüler og Trosch Jensen, der producerede for tyskerne.

På det digitale Danmarkskort kan man altså se de vigtigste industrisabotageaktioner samt alle nedkastninger af blandt andet våben og allierede agenter under krigen. Når man dykker ned i de forskellige aktioner, kan man læse om, hvad der skete, og ofte vil det også være muligt at se billeder. Ved industrisabotageaktionerne kan man finde den eksakte adresse, mens det for nedkastningsaktionerne er muligt at finde koordinaterne - disse aktioner fandt typisk sted på øde områder langt fra de befolkede byer. Alle interesserede har mulighed for at søge i kortet, Det fortæller museumsinspektør for Frihedsmuseet, Henrik Lundbak, der er ansvarlig for det nye kort.

"Kortet er tilgængeligt for alle, der måtte have lyst til at se, om der er sket noget i det område, hvor de bor. Eller i et andet område, de er interesserede i. Frihedsmuseet er sat i verden for at dokumentere modstandskampen. En del af den rolle er at kortlægge de forskellige aktioner, som modstandsbevægelsen udførte i forhold til sabotage mod virksomheder, der producerede for tyskerne samt nedkastninger af våben og allierede agenter."

 Se kortet her: Sabotage og nedkastningskort

Fakta om Frihedsmuseet:

  • Museet åbner fredag 3. juli fra kl. 14 - 19
  • Efter åbningsdagen er åbningstiderne mandag-søndag fra 10 - 17 fra juni-september og tirsdag-søndag fra 10 - 17 fra oktober-december.
  • Frihedsmuseet ligger i Churchillparken ved Kastellet i København
  • Det er arkitekterne Lundgaard & Tranberg, der har tegnet det nye museum
  • Bygningen og udstillingen er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Augustinus Fonden

Læs mere på: www.frihedsmuseet.dkFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0