AnnonceLuk annonce
28.000 varme hveder i ovnen

06-05-2020

Bagermester Jan Alber og det øvrige personale i bagerafdelingen hos Meny Kalundborg har travlt med at bage hveder. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Hos Meny i Kalundborg er der travlhed i bageriet Rug, der skal nemlig bages 28.000 hveder, som alle sælges i denne uge.

Mmmm, der findes ikke noget bedre end duften af kardomme og lune hveder, der spreder sig i bageriet, og sådan er det lige i øjeblikket i bageriet Rug hos Meny Kalundborg.

Men hvornår og hvorfor er det egentlig, at vi spiser varme hveder til Store Bededag?

At spise varme hveder aftenen før Store Bededag er en skik, som har været kendt siden midten af 1800-tallet. Skikken kan godt være ældre. Dengang var hvedebrød en særligt fin spise, som var forbeholdt festdage og specielle lejligheder.

Store Bededag var en dag, hvor man ikke måtte arbejde før gudstjenesterne var overstået. Det gjaldt naturligvis også for bageren, der ikke kunne bage i de tidlige morgentimer. Derfor blev der bagt hvedeknopper aftenen før.

Så kunne man købe dem om aftenen, og skærme dem over, varme dem og spise dem næste dag. Hver knop gav to tvebakker eller "hveder". Men i stedet blev skikken, at man spiste de friskbagte, sprøde - og måske endda lune - hveder samme aften, som de var blevet købt.

”Det har altid været populært med varme hveder, det skal alle bare ha’”, siger bagermester Jan Alber, og fortsætter,

"Vi fremstiller lige omkring 28.000 hveder over tre dage, samtidig med den almindelige daglige produktion af brød og kager, så vi har travlt."

Meny Kalundborg sælger de populære hveder i poser med otte hveder i hver.

Klar til Mors Dag

Meny Kalundborg er også ved at være klar til Mors Dag på søndag, den ene lastbil efter den anden kommer med varer, mens personalet gør hele blomsterafdelingen klar til den store dag.

”Vi har et meget stort udvalg i stort set alle blomster, orkideer og buketter, bl.a. vil der på søndag kunne købes buketter som er flot bundet og pakket ind i cellofan,” fortæller Liss Thomsen, leder af blomsterafdelingen i Meny.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0