AnnonceLuk annonce
Billedserie: Vesterlyng - helt fantastisk natur

10-04-2020

Af Ole Agerbæk

Eskebjerg Vesterlyng - Vesterlyng eller bare Lyngen, kært barn har mange navne. Denne naturperle, Sjællands største hedeområde, er altid et besøg værd. Mange kender bedst Vesterlyng for den fantastiske badestrand. Den brede hvide sandstrand og det lave vand, der ligger i læ af Nekselø og længere ude Sejerø, gør stranden til den perfekte børnestrand.

Men prøv at besøge Lyngen fra en anden side. Kør til Alleshave Baadelaug, der ligger på vejen med det fantastiske navn ”Myretykkevej”. På vejen derud kommer man på Alleshavevej forbi den lille kirke Alleshave Kirke, der er smukt placeret med udsigt over Vesterlyng og bugten. Kirken er uden tårn, men er i al sin enkelthed en meget smuk bygning.

Ved baadelauget er der borde og bænke, hvor man kan side og nyde udsigten til Nekselø. Kysten lige udfor er ofte besøgt af lystfiskere. Det lave vand med de mange store sten gør området velegnet til lystfiskeri.

Når man går ind på Lyngen fra denne side, møder man et landskab, der ikke har været dyrket i flere hundrede år. En kysthede der ligner områder i Vestjylland. Vesterlyng har i århundreder kun været brugt til græsning for kvæg og heste samt høst af de mange enebærbuske til brændsel. Omkring år 1900 var der ”fæld selv” - et vognlæs for en krone. Efter fredningen i 1945 har enebærbuskene bredt sig meget, og i dag bliver de fjernet med maskiner, for at sikre plads til de mange sjældne planter der vokser i området.

Følg stierne i det småkuperede landskabet i stedet for langs stranden hvor sand, græs og lyngpartier veksler med de næsten uigennemtrængelige områder med ene. Lader man fantasien styre, giver det tætte krat hurtig en følelse af at vandre rundt i et torneroseland, hvor labyrintiske gange forhindrer muligheden for at finde ud.  En kilometer inde møder man den første af de to vandreklitter, der er på Vesterlyng.  Et vådområde mellem klittens to arme giver liv blandt andet den kødædende plante, rundbladet soldug, der dog først kommer fra maj måned. Længere fremme kommer den anden vandreklit, den er mindre, men giver måske bedre indtryk af, at der sker en vandring. Sandet er på vej ind i skoven ved sommerhusområdet Enghavevej. Klitterne bevæger sig i fra vest mod øst med omkring en meter om året.

Ved P-pladsen ”P6” kan man følge stierne ned til stranden og se de fine stencirkler lavet af badegæster gennem årene. Her er også de første nikkende kobjælder begyndt at dukke op i forårssolen. Den smukke nikkende kobjælde er almindelig på Vesterlyng, men ret sjælden mange andre steder i Danmark.  Udover de mange sjældne planter og det karakteristiske landskab, er Lyngen kendt for sine mange sommerfugle. Citronsommerfuglen, der hører til forårsbebuderne, var også kommet frem i solskinnet denne dag. Følger man stranden tilbage, er der mulighed for at se nogle af vandkantens fugle, for eksempel stor præstekrave der piler rundt mellem stenene og finder insekter. eller storspoven let genkendelig med sit lange krumme næb.  Vesterlyng er som nævnt fredet område, og hunde skal holdes i snor også langs stranden. Tilbage ved Alleshave Baadelaug er det tid til en kop kaffe.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0