AnnonceLuk annonce
Masser af dyreliv lige udenfor din hoveddør

05-04-2020

Af Ole Agerbæk og Jens Nielsen

Foråret betyder væsentligt mere liv dyr og fugle, lige fra hugormene på Røsnæs til mange fugle ved fx Tissø, så oplev naturens liv lige uden for din egne hoveddør. Fotograf Ole Agerbæk har været rundt i hele kommunen, og det er der blevet en flot serie billeder ud af.

Selvom temperaturen stadig kan være ubehagelig lav, er foråret kommet for dyrene. De stærkeste hanner blandt hugormene trodser kulden og finder en varm sydvendt skråning for at solbade. Det er solens varme der skal modne deres sædceller, så de kan føre slægten videre. Vil man se de smukke slanger med zig-zag-striben er Slettens Hage på Røsnæs et godt sted. Men man skal gå varsomt, de er sky og forsvinder hurtigt ved den mindste forstyrrelse. Markfirbenet skal også have solmodnet sine sædceller, med sine flotte grønne farve viser hannen, at den er ved at være klar til forårets elskov.

De første sommerfugle er begyndt at flagre rundt. Nældens takvinge er kommer frem fra sit vinterhi, og søger nektar i de tidlige blomster. Den gør sig klar til parring og æglægning ofte på stor nælde. Mariehønen er også kommet frem fra sit vinterhi og leder efter planter med bladlus hvor den kan lægge sine æg. Humlefluen er en af foråret morsomme skabninger, den minder om en humlebi med en meget lang snabel, men er ”blot” en lodden flue. Snablen bruges til at suge nektar fra blomsterne og ikke til at stikke med. Humlefluer er solskinselskere og træffes ofte på tørre steder

Foråret efter forbundet med fuglesang. Det tidlige forår er en god tid at se på småfuglene. Træer er næsten uden blade og fuglenes sang afslører deres tilholdssteder. De første gransangere er kommet og er let genkendelige på stemmen, tjif-tjaf- tjif-tjaf lyder det kraftigt fra den lille undseelige fugl. I skovene høres spætmejsernes karakteristiske kraftige dvyt-dvyt-dvyt, den er lettere at komme tæt på end mange andre fugle.  Hos blåmejsen og fuglekongen passer stemme og kropsstørrelse bedre sammen, lydstyrken er lav, men frekvensen er så høj, at ældre mennesker kan have svært ved at høre dem.

Mange fugle bruger Tissø som ynglested, her kan i foråret opleves en heftig aktivitet både i luften på vandet og på strandkanten. Fugle som gravænder, viber, strandskader, hættemåger, grågæs er på plads og inden længe kommer stor præstekrave, dværgterner og klyder. Klyden kan være meget territoriehævdende, også over for andre fuglearter, og jager alt der kommer den for nær.

Nogle af pattedyrene har også deres storhedstid lige nu, harerne ses oftest to og to eller med en mindre flok hanner der kæmper om en hun. Men klovbærende dyr har brunst i efteråret og får først unger i maj juni måned. Det gør dog ikke glæden mindre, når man møder en stor flok krondyr i det åbne landskab.

Kom ud og se på dyrene, og alt det andet der rører på sig lige i øjeblikket, bare få skridt fra din hoveddør.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0