Kalundborg har gjort noget for klima og energi i 50 år

Fra venstre, ordstyrer Gertrud Højlund, sammen med panelet bestående af Clara Halvorsen, Martin Keller og Thor Hjarsen. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Under overskriften Vores planet blev der onsdag diskuteret mål for klima, miljø, forbrug, rent vand, livet i havet og på landjorden i en åben workshop i Kalundborg, med landets førende eksperter og meningsdannere.

Til sommer ved vi, hvilke tal vi skal følge med i, når vi vil finde ud af, om Danmark lever op til FN’s verdensmål. Er der kommet flere harer i den danske natur? Knækker vi det stigende tal af unge, der ryger i Danmark? Har vi flere hjemløse på gaderne? 

Onsdag var der inviteret til workshop og debat på Kalundborg Gymnasium, om flere af de vigtige emner for de 17 verdensmål.

Borgmester Martin Damm bød velkommen til arrangementet og kunne bl.a. oplyse forsamlingen om at Kalundborg Kommune faktisk i de sidste 50 år har gjort noget ekstra for klima og energi i forbindelse med symbiosen.

”Noget af det vi har gjort rigtigt meget i her, er klima og energi, nu er det så blevet det helt store emne, mange taler om det, men hvad er det egentligt vi skal gøre, det er man ikke nået til endnu. Her i Kalundborg har vi faktisk en 50 år lang tradition for at gøre noget for miljø og energi i forbindelse med vores symbiose, hvor den ene virksomheds restprodukt bliver en resurse for en anden,” sagde Martin Damm bl.a. i sin tale til deltagerne i dagens debat og workshop.

Nyhedsvært på TV2 News, Gertrud Højlund, styrede slagets gang i debatten og præsenterede paneldeltagerne, Clara Halvorsen, medlem af 2030-panelet for DUF og Head of Campaign hos Verdens Bedste Nyheder, Thor Hjarsen, Senior biolog, WWF Danmark og Martin Keller, verdensmålskonsulent, København Kommune.

”Vi bliver også ramt af klimaforandringer hurtigere end vi tro vi gør, så vi er også nødt til at handle, det er måske ikke en krise vi står over for i Danmark, men så længe der er store bilkøer i København, så længe befolkningen ryger cigaretter og så længe vi har en svineproduktion som vi har, så er der langt igen i forhold til verdensmålene,” sagde Martin Keller.

Workshoppen dækkede 6 verdensmål. Rent vand og sanitet, Bæredygtig energi, Ansvarligt forbrug og produktion, Klimaindsats, Livet i havet og Livet på land.

Projektet Vores Planet udføres af Danmarks Statistik i samarbejde med Deloitte, der gennemfører projektet i et partnerskab med Geelmuyden Kiese, Dansk Energi Management, SWECO, Kraka, Roskilde Universitet og Aalborg Universitet.

Del