AnnonceLuk annonce
Redder liv med hjertestarter i egne biler

03-12-2019

Sussi Holland Jensen, Kalundborg, fra det Frivillige Beredskab under Vestsjællands Brandvæsen er en af dem som fremover altid har en hjertestarter i sin bil og klar til, døgnet rundt, at være med til at redde liv. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Mænd og kvinder fra det Frivillige Beredskab under Vestsjællands Brandvæsen er, sammen med en række brandmænd, udvalgt som de første til at være en del af Hjerteassistance, hvor alle er udstyret med egen hjertestarter, klar til at rede liv døgnet rundt.

De fleste har hørt om Hjerteløbere og Danmark Redder liv, hvor helt almindelige borgere kan blive kaldt ud til bl.a. hjertestop, og hvor de først skal køre til den nærmeste hjerterstarter og medbringe den til stadestedet, men nu går det nystartede firma Hjerteassistance fra Holbæk, skridtes videre og udstyrer en række borgere med en hjertestarter, som de altid kører rundt med i deres bil, og på den måde kan være fremme langt hurtigere.

Systemet virker ved, at Region Sjællands vagtcentral ved et hjertestop sender besked ud til en app på hjerteassistenternes telefoner, hvis de befinder sig i nærheden, og så kan de køre direkte til den oplyste adresse, og begynde livreddende førstehjælp.

Ordningen er finansieret af sponsorer i erhvervslivet, og det er planen, at den skal udvides til at omfatte mange andre hjerteassistenter end brandfolk, ligesom den skal gøres landsdækkende.

I alt er 25 brandfolk, som tæller både frivillige, deltids- og fastansatte i Vestsjællands Brandvæsen, blevet udnævnt til hjerteassistenter, heraf er de 16 fra Kalundborg Kommune, og det er ikke et tilfælde at det lige blev Det Frivillige Beredskab som blev valgt som de første i den nye ordning.

”Folkene i det Frivillige Beredskab har den udvidet førstehjælper uddannelse og de er trænet i brug af hjertestarter, og som frivillig er de ikke låst i faste vagter, og har dermed større mulighed for at kunne køre døgnet rundt, hvor en brandmand kan være låst af en vagt og ikke har mulighed for at køre i tilfælde af et hjertestop, så derfor er det primært vores frivillige fra henholdsvis Kalundborg, Holbæk og Vig der udvalgt som hjerteassistenter,” fortæller Jan Bruun, leder af det frivillige beredskab under Vestsjællands Beredskab.

Det er Kim Janos Pedersen, Holbæk, som står bag Hjerteassistance, han har selv arbejdet som paramediciner i Hovedstadens Beredskab og hans erfaring viser, at hvis der kan komme nogen frem og give livreddende førstehjælp før det professionelle redningspersonale, så gør det en stor forskel på liv eller død.

Læs mere om Hjerteassistance, KLIK HERFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0