AnnonceLuk annonce
Morgenmadscafé blev fejret

08-11-2019

Fredag formiddag fejrede man den nye morgenmadscafé på Tømmerup Skole. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Fredag formiddag forløb lidt anderledes på Tømmerup Skole end vanligt. Det var nemlig i dag, at det nye morgenmadstilbud officielt blev indviet, og det gav anledning til fint besøg og hygge over maden.

Skoleleder på Tømmerup Skole, Jimmy Sørensen, bød velkommen, og præsenterede morgenmadsprojektet samt de forskellige gæster, der var på skolen fredag formiddag. Han fortalte ydermere, at i dag var lidt anderledes, fordi det i dag er den officielle åbning af morgenmadscaféen på skolen, og der var derfor dækket op i gymnastiksalen, og flere forældre havde bagt boller i dagens anledning. Fødevarebilen var også forbi skolen, og eleverne hjalp til med at få maden indendørs.

Viceborgmester og formand for Ældre & Sundhedsudvalget, Peter Jacobsen (DF) var også inviteret, og han er begejstret for idéen. 

”Vi var kede af, at mange ikke spiste morgenmad. Morgenmad er vigtig. Jeg håber, at I vil hjælpe hinanden med at sørge for, at jeres nye morgenmads-café vil byde på noget sundt og nærende,” siger han.

På spørgsmålet om, hvorvidt det ikke er forældrenes ansvar, at børnene får morgenmad, svarer Peter Jacobsen: 

”Det kunne man godt sige, at det er, men jeg synes faktisk, at det er fint, at skolerne byder ind, når de har mulighed for det. Jeg tror, at der er mange årsager til, at børn ikke får morgenmad, og så er det jo fint, at man kan finde alternativer på skolen. Derudover er der også noget socialt i det,” siger han, og fortsætter: ”Det er spændende, hvad vi får ud af det. Hvis det bliver en succes, fristes jeg til at sige, at vi burde gøre det på alle skoler, og det kunne sagtens inkludere institutionerne også.”

Sundt og nærende med tanke for miljøet

Laura Sørensen, der er sundhedskonsulent ved Kalundborg Kommune, og tilknyttet morgenmadsprojektet på de fem skoler i kommunen, var også til stede, og hun fortalte, at man selvfølgelig har for øje, at maden skal være sund og nærende for børnene.

”Det vil typisk være forskellige morgenmadsprodukter, og vi holder selvfølgelig øje med fedt og sukker,” siger hun.

Til slut sagde direktøren for Fødevarebanken et par ord om madspild og miljø, og opfordrede børnene til at være bevidste om netop det, hvilket hun fortalte, at de er, når de spiser morgenmad fra Fødevarebanken, da det er mad, der intet fejler, men som bliver smidt ud af den ene eller anden årsag. 

En af lærerne på skolen, Kiki Trumulis Jensen, havde også gjort sig et par tanker om morgenmadsprojektet:

”Jeg kan godt lide, at det er for alle. Så det ikke bare er de børn, der måske ikke lige har fået morgenmad. Hjemmefra, der skal sidde og spise alene, og på den måde udstilles. Alle må spise sammen, også selv om, at de har fået morgenmad hjemme. Her spiser vi i 10 frikvarteret, så har de også tid til det sociale. De sidder og hygger sammen over maden,” fortæller hun.

Fakta om projektet

Det er i alt fem folkeskoler i Kalundborg Kommune, der har åbnet morgenmadscaféer. Maden leveres af Fødevarebanken, som er en upolitisk, non-profit organisation, der siden 2009 har haft succes med at fordele og distribuere overskudsmad til nye formål. Kalundborg Kommune har indgået et samarbejde med Fødevarebanken for at styrke skoleelevers sundhed, trivsel og læring, og samtidig for at bekæmpe madspild.

Kalundborg Kommune har fået støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond til projektet, som løber halvandet år. De fem folkeskoler er: Firhøjskolen, Høng Skole, Kathøjskolen, Svebølle Skole og Tømmerup Skole.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0