AnnonceLuk annonce
Julekomsammen i Ubby Forsamlingshus

13-11-2019

Tidligere museumsleder Lisbeth Pedersen holder foredrag i Ubby Forsamlingshus den 5. december.

kontakt@tv-kalundborg.dk

I Ubby Forsamlingshus er der, den 5. december, fokus på områdets store folkemindesamler og forfatter Karoline Graves. 

Arbejdsgruppen ”Ubby 100 år” slutter festlighederne omkring Forsamlingshusets 100-års jubilæum med julesammenkomst. Aftenen finder sted på Ubby bibliotek- og forsamlingshus, den 5. december. Dørene åbnes til fællesspisning kl. 18. og kl. 19 afholdes foredrag om egnens kendte forfatter Karoline Graves.  

Ud fra Karolines Graves fortællinger om lokal julemad er sammensat en julemenu, som egnens berømte folkeminde-forfatter ville have værdsat. Samtid løftes sløret for ukendte sider af den berømte forfatter Karoline Grave, når der efter spisningen afholdes foredrag. 

Det er tidligere museumsleder Lisbeth Pedersen, som fortæller ukendte sider af Karoline Graves’ forfatterskab i foredraget ”Karoline Graves, lokalhistoriker og avisskribent”. 
Lisbeth Pedersen fortæller om den lokale folkemindekoryfæ ud fra et kalejdoskop af emner, som den flittige husmandskone skrev til aviser i Kalundborg, Roskilde, Ringsted ja sågar til dansk-amerikanske aviser i USA i årene 1901-1930. Artiklerne er heldigvis bevaret, fordi den talentfulde skribent blev rådet til at klæbe sine artikler ind i tre kassebøger, som nu er i familiens eje. Artikelsamlingerne afslører, hvordan den flittige kvinde med skrivekløe udviklede sit forfatterskab, og med årene ”bloggede” talrige emner om lokalhistoriske forhold. Folkemindesamleren kommenterede imidlertid også tidsaktuelle emner som 1. verdenskrig, kirkelige forhold og luftede i øvrigt også egne holdninger til f.eks. afholdssagen. Hun fortalte om børnenes oplevelser i USA, og skrev ind under jul ofte om juleskikke i gamle dage ud fra moderens fortællinger fra Jorløse og egne erindringer om barndommen i det lille husmandshjem i Halleby Ore. 

Fra Karoline Graves breve ved vi, at den videbegærlige kone opsøgte folkeoplysning og kolleger både i København, hos venner i Roskilde og i Ubbys dengang nye forsamlingshus. Ubby Forsamlingshus har nu 100 år efter udviklet sig til et moderne kulturhus med bibliotek, udstillingsmuligheder og lokalhistorisk arkiv. En udvikling, som den gamle dame uden tvivl ville have fulgt med interesse og kommenteret på i aviser. 

Tilmelding er nødvendigt, og sker via www.kalundborgbib.dk under ”det sker”. Det er arbejdsgruppen bag fejringen af 100-års jubilæet af Ubby Forsamlingshus, der er værter på aftenen. Arrangementet er støttet af Folkeuniversitet.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0