AnnonceLuk annonce
Over 800 i Kalundborg Kommune har diabetes uden at vide det

03-11-2019

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Over 800 i Kalundborg Kommune har type 2-diabetes uden at vide det. Men kender man sin risiko for type 2-diabetes, er der meget, man kan gøre for at forebygge sygdommen. Derfor opfordrer Diabetesforeningen alle til at lade sig teste torsdag den 14. november, hvor det er World Diabetes Day.

I Kalundborg Kommune går 803 personer rundt med type 2-diabetes, uden at vide det, og 4.013 skønnes at have prædiabetes, som betyder, at de har meget høj risiko for at udvikle type 2-diabetes.  

”Type-2 diabetes udvikler sig som regel langsomt, og derfor opdager de færreste sygdommen i tide. Type 2-diabetes er en alvorlig sygdom, som på længere sigt kan medføre amputationer eller livstruende følgesygdomme som blodpropper og nyresvigt. Men ved at opdage type 2-diabetes i tide kan man forebygge de farlige følgesygdomme,” fortæller Diabetesforeningens forskningschef, Tanja Thybo.

Vægttab, kløe, tørst og tissetrang kan være tegn på diabetes

Hvert år til Verdens Diabetesdag den 14. november sætter Diabetesforeningen fokus på tidlig opsporing af type 2-diabetes. I forbindelse med sidste års kampagne tog flere end 30.000 danskere Diabetesforeningens risikotest, og flere end halvdelen af dem blev anbefalet at søge læge på grund af høj risiko for type 2-diabetes. Den høje risiko er overraskende for mange, fordi type 2-diabetes typisk udvikler sig så langsomt, at mange ikke mærker det.

”Oplever man kløe, højt væskeindtag eller tissetrang kan det være tidlige tegn på type 2-diabetes. Har man nogle af de symptomer, bør man gå til lægen,” siger Tanja Thybo, der understreger, at det også er en god idé at finde ud af, om man er i risikogruppen, inden man får symptomer. Hvis man har type-2 diabetes i familien eller er overvægtig, så har man en forhøjet risiko for at udvikle type-2 diabetes og skal være ekstra opmærksom.

Tag risikotesten

Diabetesforeningen håber, at mange vil benytte sig af muligheden for at tage en risikotest. Risikotesten består af 7 simple spørgsmål, som placerer folk i en risikogruppe. Testen er udviklet af forskere på Diabetes Research Centre på Leicester Universitet i England.

Man kan allerede nu tage risikotesten på www.diabetes.dk/testdigselv På Diabetesforeningens hjemmeside kan du læse om, hvordan du kan forebygge eller leve godt med type 2-diabetes. I Kalundborg Kommune har 2.675 allerede diagnosen type 2-diabetes.

Hvad foregår der på World Diabetes Day?

Rundt omkring i landet vil der være arrangementer, hvor du også kan tage risikotesten og få råd og vejledning. I Kalundborg Kommune er der bl.a. følgende arrangementer på Verdens Diabetesdag torsdag den 14. november: 

  • Novo Nordisks store VDD-telt, Klostertorvet i Kalundborg kl. 14.30-18.30.
  • Kino Den Blå Engel i Kalundborg. Foredrag med Mette Thisgaard og Christina Nunes, der fortæller om, hvordan det er at være forælder til et kronisk sygt barn, og ligeledes hvordan det selv er, at leve med en kronisk sygdom som barn, teenager og voksen.
  • Apotek Gørlev, Algade i Gørlev kl. 9-17.30
  • Apotek Høng, Centervej i Høng kl. 9-17.30
  • Kalundborg Apotek, Elmegade i Kalundborg kl. 15-17


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0