AnnonceLuk annonce
Meget har ændret sig

13-06-2019

Biblioteksleder ved Kalundborg Biblioteker, Jette Mygind, kan den 15. juni fejre 25 års jubilæum, og hun fortæller bl.a. om, hvordan biliotekerne har forandret sig gennem tiden. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

I dag kan biblioteksleder ved Kalundborg Biblioteker, Jette Mygind, fejre sit 25 års jubilæum, og meget har ændret sig gennem tiden – også i biblioteksverdenen.

I dag er det 25 år siden, at biblioteksleder ved Kalundborg Biblioteker, 61-årig Jette Mygind blev ansat som bibliotekar, i det der dengang hed ’Voksenafdelingen’ på Kalundborg Bibliotek. Meget vand er løbet i åen sidenhen, men Jette Mygind elsker, at tingene forandrer sig, og hun kan sagtens følge med.

”Jeg blev ansat i voksenafdelingen, som det hed dengang, og til at være i bogbussen, som jo ikke er mere. Jeg blev leder for en 8-9 år siden for den nordlige del af bibliotekerne i kommunen, og Karen var for den sydlige del. Da Karen gik på pension, blev jeg leder for alle syv biblioteker, der jo i dag tilsammen er Kalundborg Biblioteker. Jeg elskede mit job dengang, og jeg er så heldig, at det gør jeg stadig,” siger Jette Mygind, og fortsætter:

”Men meget har forandret sig i de år. Vi havde jo fx slet ikke hele den digitale verden, som vi har i dag. Jeg kan faktisk huske, at vi til en Kulturnat i Kalundborg tilbød folk, at de kunne komme og prøve at søge på Internettet. Dengang havde vi jo kun bøgerne, og når vi fx skulle bestille en bog fra et andet bibliotek, var det så omstændigt. Jeg kan også huske, at da jeg var færdig som bibliotekar, der havde vi til at begynde med kort, der stod med dato med en elastik omkring. Men da jeg kom her til Kalundborg Bibliotek havde man lige fået fotonotering, som var virkelig smart på det tidspunkt. Bogen havde en stregkode, og så brugte man sit lånerkort, og kørte bogen igennem maskinen, også det var omstændigt i forhold til i dag, men sådan er det jo med mange ting.”

Jette Mygind er oprindelig fra Aalborg, hvor hun også er uddannet bibliotekar. Herefter rejste hun til Slagelse sammen med sin mand, hvor hun også arbejdede i halvandet år. Så gik turen til Odense, hvor hun bl.a. arbejdede på Musikbiblioteket i fire år, så Svendborg i to år, og endelig fik hendes mand en slutstilling i Slagelse, hvor de har boet siden. Jette Mygind blev dengang ansat i Korsør, men kom hurtig til Kalundborg, hvor hun altså har været ansat ved Kalundborg Biblioteker i 25 år. 

Man må gerne snakke

Derudover fortæller Jette Mygind også om, hvor anderledes et sted bibliotekerne i dag er sammenlignet med, hvordan de var før i tiden. 

”Dengang var biblioteket sådan et sted, hvor man skulle være stille, og børnene fik besked på intet at sige eller at viske, men sådan er det jo ikke i dag. Selvfølgelig skal man ikke være højlydt og gå og råbe, men man må altså gerne snakke sammen ganske almindeligt. Derudover kan jeg huske, at vi altid slog alt muligt op for folk, der skulle undersøge ting, have afgjort et væddemål eller hvad det nu måtte være. Vi brugte så mange lovsamlinger, da vi især havde mange lovspørgsmål, jeg brugte Karnovs Lovsamling flere gange om dagen dengang. Det har man jo slet ikke i dag, for der går folk bare på nettet og googler det i stedet,” griner Jette Mygind.

Et værested

Jette Mygind fortæller, at i dag er biblioteket et værested, ligesom det er en studieplads. Folk kommer i alle mulige forskellige sammenhæng, og rigtig mange unge skriver opgave på biblioteket, hvor man i øvrigt også har nogle studierum, hvor man netop kan få fred, hvis man har brug for det. Men generelt er det alle slags mennesker, der kommer forbi biblioteket. 

”I dag er biblioteket meget mere et værested, hvor man før udelukkende kom for at låne bøger. Noget af det bedste, der er sket, er da også, at man i dag kan benytte biblioteket, når vi ikke er her. Man kan bare lukke sig ind med sit kort, benytte vores trådløse internet osv. Det åbne bibliotek er uden tvivl en gave. I dag er biblioteket vores alle sammens sted, men det er sådan lidt forskelligt, hvem der bruger biblioteket, men vi har altid haft de ældre, der kommer her, og især kvinder, der ikke længere arbejder er kulturbærere, det er der ingen tvivl om. De unge vil vi stadig gerne have fat i, men det har faktisk ikke ændret sig det store, for sådan var det også, at jeg lige kom hertil for mange år siden. Dengang ville vi også gerne appellere til de unge om at bruge biblioteket mere, men vi må nok bare indse, at man bruger biblioteket i visse perioder af ens liv,”fortæller Jette Mygind.  

Kalundborg landskendt for kulturprojekt

Jette Mygind har gennem årene lavet mange forskellige projekter på Kalundborg Biblioteker, da det er blevet mere og mere almindeligt, at biblioteket ikke længere ”blot” er et sted, hvor man låner bøger, men et helt kulturprojekt i sig selv. Jette Mygind har bl.a. været med til at lave *Kalundborg Læser Samme Bog’ tilbage i 2003 og 2004, hvilket var en kæmpe succes, og sågar nåede de landsdækkende medier med initiativet. 

”Jeg fik idéen med Kalundborg Læser Samme Bog, og det skulle vise sig, at være en rigtig god idé. De første bog, vi læste var Den Russiske Sangerinde af Leif Davidsen. Vi lavede et helt arrangement omkring Rusland osv., og det blev taget så godt imod, og Kalundborg blev kendt for kulturtiltaget i hele Danmark. Året efter gentog vi oplevelsen med ’Skammerens Datter’, og det blev også en stor succes, hvor vi bl.a. tog ud på skoler for at snakke om bogen. Sidenhen har vi ikke lavet det mere, for det er svært at komme igen efter sådan to store successer,” fortæller hun.

Noget andet, der virkelig har vundet indpas på Kalundborg Biblioteker er det årlige forårs- og eftersprogram, der i de senere år er udkommet som et fint magasin.

”Vores programmer bliver stadig mere og mere populære, og det er vi så glade for. Det samme er med vores ture, men de bliver jo også til på baggrund af vores medlemmer i Biblioteksklubben, som netop fortæller, hvad det er, de gerne vil opleve, altså hvilke ture og foredrag m.m., vi skal arrangere,” siger Jette Mygind.

I det hele taget glæder det Jette Mygind meget at se, hvordan biblioteket har udviklet sig over årene, ligesom det glæder hende at se, hvordan der bliver arbejdet sammen på kryds og tværs. 

”Det glæder mig, at vi har så mange gode samarbejdspartnere. Førhen var vi mere lukkede, men vi har forandret os meget, nu er vi der for borgerne på en helt anden måde, og vi samarbejder på kryds og tværs. Jeg nyder at gå på arbejde hver dag, og det er dejligt. Vi har mange dygtige ansatte, som virkelig gør meget. Jeg brænder stadig for biblioteket, og det tror jeg, at jeg vil fortsætte med at gøre.”

På Kalundborg Biblioteker er der i dag 29 ansat fordelt på de i alt syv biblioteker, der er i kommunen. Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0