AnnonceLuk annonce
Hvor stort et problem er misbrug af lattergas i Kalundborg?

16-05-2019

Tomme lattergaspatroner på stien ved Skolen På Herredsåsen. Privatfoto.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Mange borgere i Kalundborg skriver, i disse dage, på sociale medier om, at de finder tomme lattergaspatroner alle vegne, når de fx er ude at gå, løbe eller cykle en tur. De tomme patroner tyder på et misbrug af lattergas som et rusmiddel hos  - højst sandsynligt unge mennesker. SSP i Kalundborg er opmærksom på problemet, men mener samtidig også, at man skal passe på ikke bringe problemet ud af proportioner. 

Det er ikke kun ved Skolen På Herredsåsen, i havneparken, i Munkesøen, i Bredagde, ved biblioteket eller på parkeringspladsen bag Damborg i Kordilgade i Kalundborg midtby, at borgere finder tomme lattergaspatroner i store mængder. Også i Raklev, ved Aktivitetshuset på Røsnæs, ved Røsnæshallen, i villakvarterer, på Kystvejen, ved Musisk Skole, på Gisseløre og på stranden ved Restaurant Næs, for blot at nævne nogle af stederne, hvor der er fundet tomme lattergaspatroner.

SSP Kalundborg er klar over problemet, men har dog valgt at følge Sundhedsstyrelsen anbefalinger, omkring netop problemet med unge og lattergaspatroner. Sundhedsstyrelsen skriver, at man ikke mener, at det er hensigtsmæssigt at lave større informationsindsatser, fordi man dermed skaber en unødvendig nysgerrighed.

I Sundhedsstyrelsens skrivelse, som Andreas Knudsen, SSP koordinator ved Kalundborg Kommune, sendte ud til sit SSP netværk i sommeren 2018, står der:

”Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at der lokalt eller centralt gennemføres en større medie- eller informationsindsats i bred forstand. Det er vigtigt at være opmærksom på utilsigtede konsekvenser af forebyggende informationsindsatser- fx, at man skaber en unødvendig ”nysgerrighed” til stofferne, og bidrager til en opfattelse af, at det er mere normalt at bruge stoffer, gasser mv, end det i virkeligheden er (såkaldte flertalsmisforståelser).”

Har målrettet indsats på området

Andreas Knudsen fortæller endvidere, at man fra kommunens side derfor i stedet forsøger at målrette indsatsen mod specifikke børn og unge og miljøer, hvor der er kendskab til, at der foregår indtag.

”Ligeledes henviser vi til vores koncept ”Helt Normalt?”, som er et undervisningstilbud til grundskolen. SSP Kalundborg udbyder i skoleåret 2018/19 undervisningsforløb baseret på fire forskellige temaer. Temaerne er udvalgt på baggrund af de input, vi har modtaget fra kommunens skoler i de tre SSP-lokaludvalg. Forud for hvert skoleår fremsender vi vores undervisningstilbud til skolerne, som, efter behov, tilpasser dette de respektive årsplaner,” fortæller han, og fortsætter:

”Det har været meget omtalt på sociale medier, og i medierne, og det er forståeligt. Men man skal passe på med, at det ikke bliver bragt ud af proportioner. Ud fra den kontakt, jeg har med de unge, virker det som om, at det netop er, hvad der lidt sker herude også. Forstået således, at jeg ikke tror, at der er tale om så mange unge, der misbruger lattergas, som det ser ud til. Lattergaspatroner giver en meget kortvarig rus, og derfor bruger en enkelt person ofte rigtig mange patroner. Men der er ingen tvivl om, at det er farligt, og at man skal holde sig fra det. Faren er, at koncentrationen ligger på næsten 100 pct. på sådan en beholder, hvorimod de er væsentligt lavere hos fx en tandlæge. Man kan faktisk blive kvalt ved ekstremt brug.”

Sælgerne skal være mere kritiske

Hos SSP Kalundborg er man altså bange for at bridrage til omfanget af problemet ved at gå ud og oplyse enkeltstående om det på fx skolerne. Men derimod kunne Andreas Knudsen godt tænke sig, at man var lidt mere kritisk, når man sælger lattergas til børn og unge.

”Jeg kunne godt tænkte mig, at vi kunne finde ud af lidt mere om, hvor de unge typisk køber lattergassen, for måske netop at kunne være mere kritisk i forhold til, hvem man sælger til, for der er jo ingen lov, der forbyder at sælge dem til børn og unge. Jeg tror dog, at de typisk køber patronerne på nettet,” slutter han.

Modsat lattergas til medicinsk brug er denne lattergas ikke tilsat ekstra ilt, så det hæmmer vejrtrækningen. Brugere af lattergas kan blive kvalt eller få nerveskader, fordi den rene gas fylder lungerne, og ikke levner plads til ilt, som er nødvendigt for at trække vejret.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0