AnnonceLuk annonce
Kommunen følger stanken af rådne æg tæt

01-10-2018

Det er biofiltrene (de høje sorte beholdere til venstre i billedet) som ikke fungerer og sender en stank af rådne æg ud over Kalundborg. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Stanken af rådne æg som i efterhånden lang tid har ramt Kalundborg, fortsætter tilsyneladende. Kalundborg Bioenergi arbejder på højtryk på at løse problemet. Kalundborg Kommune følger sagen tæt.

Rigtigt mange borgere har i efterhånden lang tid været plaget af den ramme lugt af rådne æg, som kan lugtes i store dele af Kalundborg. Lugten stammer fra det nye biogasanlæg, Kalundborg Bioenergi, som er opført ved siden af Asnæsværket. Ikke mindst naboerne til biogasanlægget, på Lerchenborgvej har været hårdt plaget af lugtgenerne, og har klaget til både Kalundborg Bioenergi og til Kalundborg Kommune.

Det er 14 dage siden at firmaet lovede at lugtgenerne ville forsvinde, men der lugter stadigt af rådne æg i store dele af byen.

”Det har taget længere tid at løse problemet end vi havde regnet med, i fredags er ph værdien i de biofiltre som er problemet, kommet ned i normalt niveau, vi har skyllet filtrene og mandag eftermiddag bliver biofiltrene gen-podet, og så håber jeg at vi inden for nogle dage kan få stoppet lugten, men jeg tør ikke sætte en dato på for hvornår generne er væk,” fortæller driftschef på Kalundborg Bioenergi, Erik Lundsgaard, mandag formiddag.

Driftschefen oplyser også at Kalundborg Bioenergi har fået en indskærpelse fra Kalundborg Kommune.

”Vi har fået det gule kort af Kalundborg Kommune, men vi gør alt hvad vi kan for at løse problemet,” fortæller Erik Lundsgaard.

Følger sagen tæt

Plan, Byg og Miljø i Kalundborg Kommune har modtaget mange klager fra borgere, ikke mindst fra naboerne på Lerchenborgvej.

Ifølge den miljøgodkendelse som Kalundborg Bioenergi har modtaget fra Kalundborg Kommune må der ikke være lugtgener fra anlægget.

”Kalundborg Bioenergi har ikke været gode nok til at informere os om hvad der foregår, derfor har vi sendt en indskærpelse, samtidig burde virksomheden også havde været bedre til at informere naboerne,” fortæller Ole Winther Christensen fra Plan, Byg og Miljø i Kalundborg Kommune, og fortsætter,

”Det skal ikke lugte fra sådan et biogasanlæg, så det skal de se at få styr på, og vi tager de mange klager alvorligt, vi følger sagen på tætteste hold.”

Ole Winther Christensen oplyser også at Kalundborg Bioenergi ikke får længere snor end andre virksomheder, og at miljøloven skal overholdes.

I miljøgodkendelsen står der bl.a.:

’Anlægget må ikke give anledning til lugt-, støv- eller fluegener uden for virksomhedens område, der er væsentlige efter tilsynsmyndighedens vurdering.

Ved utilsigtede biogas- eller lugtudslip skal tilsynsmyndigheden underrettes hurtigst muligt’.

Og netop underretningen til Kalundborg Kommune har Kalundborg Bioenergi, i følge Plan, Byg og Miljø, ikke været gode nok til.

Naboerne inviteret

Naboerne til biogasanlægget, fra området omkring Lerchenborgvej, var torsdag inviteret til fyraftensmøde hos Kalundborg Bioenergi, hvor driftschef Erik Lundsgaard fotalte om selve biogasanlægget, og om de udfordringer som der har været siden opstarten.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0