AnnonceLuk annonce
Naturdag på Røsnæs flyttes en uge

26-08-2018

I gen i år bliver der mulighed for at lave sin egen fuglekasse. Arkivfoto: Jens NIelsen

Naturdagen på Røsnæs afholdes i år den 2. september en uge før den landsdækkende Naturens Dag.

I nu 11 år har Røsnæs Naturdag som bekendt med stor succes været afholdt ved Røsnæs Naturskole i begyndelsen af september. I alle årene har dagen været arrangeret i et tæt samarbejde mellem lokale afdelinger af Dansk Ornitologisk Forening, Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Jægerforbund. Fra starten var det et selvstændigt arrangement, men efter et par år valgte arrangørgruppen at lade Røsnæs Naturdag være en del af den landsdækkende Naturens Dag.

Det har imidlertid vist sig stadig vanskeligere at låne de hjælpemidler der skulle bruges hos de respektive organisationer pga. konkurrence fra Naturens Dag andre steder. Derfor har arrangørerne i år valgt at træde ud af Naturens Dag, men stadig afholde Røsnæs Naturdag, dog ugen inden den landsdækkende Naturens Dag.

En af de store succeser har i flere år været jægernes to skydebaner med lasergeværer. Her har både børn og voksne fuldstændig ufarligt kunnet afprøve deres skydefærdigheder både efter lerduer og på jagt efter harer, hjorte, fasaner eller ænder der dukker op i et landskab på et stort lærred. Sidste år blev mange imidlertid skuffede fordi begge anlæg havde været reserveret andre steder og ikke kunne komme til Røsnæs.

Men i år lover jægerne at begge skydebaner vil være på plads så alle kan være med.

Ud over skydebanerne gentages naturligvis alle andre af naturdagens store succeser: opvisningerne med de dygtige jagthunde, orienteringsløbet hvor især børn – men voksne må også gerne forsøge sig – kan afprøve deres viden om naturen på de enkelte poster og få medalje for det. Det er også jægerne der hjælper børn med at bygge fuglekasser så alle kan få en med hjem og hænge op i haven.

For børnene er der mulighed for en tur på Røsnæs hvor de tømmer de musefælder som naturvejlederen har stillet op aftenen i forvejen. Og selvfølgelig får de lov til at holde nogle af musene inden de bliver sluppet løs igen.

På Røsnæs er der både vandhuller, skov, mark og strand med et rigt liv af smådyr. Derfor kan børnene selv gå ud og finde små dyr som de bringer tilbage til boden hvor der sidder folk klar til at fortælle om de dyr de har fanget. Det kan være vinbjergsnegle, biller, græshopper og salamandre, men sidste års mest interessante dyr var dog en levende snog. Børnene kappedes om at få lov til at have den i deres hænder.

Naturdagen på Røsnæs fornyr sig

Selv om Naturdagens arrangører er godt tilfredse med arrangementet og stedet, forsøger de alligevel også hele tiden at gøre dagen endnu bedre og mere indholdsrig for de besøgende.

Hidtil har det været et ufravigeligt princip at intet måtte koste noget. Man skal kunne deltage i Naturdagen uden at skulle til lommerne. Takket være den støtte Naturdagen også i år har fået fra NordeaFonden, behøver arrangørerne ikke at opkræve penge for at have økonomi til de udgifter der altid er til sådan et arrangement. Derfor har princippet stadig kunnet fastholdes hvad angår alle naturdagens egne arrangementer. De pandekager som Røsnæs FDF hjælper med at bage over bål er stadig gratis, og det koster stadig ingen penge at få presset æblemost af æbler man selv medbringer.

I år har arrangørerne imidlertid besluttet at Røsnæs Naturdag også skal omfatte et mindre marked hvor lokale producenter sælger egne naturrelaterede produkter. Det kan fx være honning, knive og marmelade.

Det er naturligvis også en fornyelse at Røsnæs Naturdag i år afholdes en uge før den landsdækkende Naturens Dag, altså søndag d. 2. september. Til gengæld har Røsnæs Naturdag de allerfleste år været begunstiget af meget fint vejr så det vil ikke være en fornyelse hvis det – som arrangørerne venter – også bliver tilfældet i år.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0