AnnonceLuk annonce
Nogle af verdens største

26-08-2018

Clydesdale show på Solbjerggården ved Høng. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Clydesdale Show 2018 blev lørdag afviklet på Solbjerggården ved Høng, hvor en af verdens største hesteracer blev bedømt af en dommer fra Skotland.

Den skotske Clydesdale hest regnes for en af de mere sjældne racer, men samtidig også for en af verdens største, kun overgået af Shirehesten. I Danmark findes blot 17 Clydesdale heste, ni af dem var lørdag samlet til show på Solbjerggården ved Høng, i øvrigt første gang af den danske Clydesdale forening stod på egne ben.

”Vi afholder sådan et show som det i dag hvert år, men vi plejer at være sammen med Shirehestene, men i år er vi helt for os selv, og det giver en anden ro og nogle andre muligheder, og så er forholdene her på Solbjerggården helt perfekte,” fortæller Thomas Dekos Krobot Ljungdahl, kasserer i den danske Clydesdale forening.

Thomas er født og opvokset i Kalundborg, nu bosat ved Sorø, og deltog i showet med Herkules Enterprise, en hingst på hele 800 kg, og et stangmål på lige omkring 180 cm, og ikke færdig med at vokse endnu.

Herkules Enterprise vandt i øvrigt sin klasse og blev kåret som publikumsfavorit.

Kristina Pedersen fra ’Fattiggården’ på Jernhøj i Flinterup, havde hoppen Fattiggaarden Rose med til showet, den opnåede en første plads i klassen for Young Handler, hvor det er unge mennesker som stiller med hesten, og blev samlet nr. 2 i publikumskonkurrencen. Det er Christina Pedersens datter, Kimmie Lyster, som træner hesten.

Clydesdale Show 2018 blev bedømt af Captain James Anderson, som var fløjet ind fra Skotland.

Historie
Clydesdale racen stammer fra Lanarkshire, lavlandet i Skotland, som gennemskæres af floden Clyde. Midt i det 18. århundrede medførte udvidelsen af kuldistrikterne i Lanarkshire en forbedring af vejnettet, så pakhestetransport kunne erstattes af transport på de langt mere effektive hestevogne. De lokale bønder havde brug for stærke dyr til at trække vognene og begyndte derfor at krydse de lokale hopper med større og stærkere, importerede flamske hingste. Resultatet blev kaldt Clydesdale. Den nye race blev hurtigt populær. I 1911 var Clydesdale racen så talrig at man kunne eksportere 1617 hingste ud af Skotland. Med mekaniseringen af landbruget faldt antallet af Clydesdale heste drastisk. Nu bliver racen brugt til ridning og kørsel samt shows.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0